In Romania se inregistreaza anual aproximativ 65.000 de cazuri de accidente vasculare cerebrale (AVC), din care 50.000 sunt accidente vasculare cerebrale ischemice. Accidentul vascular cerebral are un impact social devastator pentru pacient si pentru familia acestuia, dar si un impact financiar insemnat.
Cel mai important factor de risc al unui accident vascular cerebral este fibrilatia atriala (FiA), cea mai frecventa aritmie cardiaca, care creste riscul unui AVC de 5 ori si este cauza a 20-30% din cazuri.
Accidentul vascular cerebral care este cauzat de FiA are cea mai mare rata de mortalitate si de dizabilitate majora.
“Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Este mesajul campaniei noastre prin care incercam sa informam corect legat de riscurile prezentei fibrilatiei atriale, a riscurilor date de lipsa anticoagularii atunci cand fibrilatia atriala este prezenta, a faptului ca oamenii trebuie sa fie constienti ca trebuie sa isi protejeze singuri sanatatea si mai important incercam sa facilitam accesul catre aceasta solutie sanatoasa.”, a spus Prof.dr. Dan Gaita, medic primar cardiolog, Fundatia CardioPrevent.
30% dintre cazurile de accident vascular cerebral produse de FiA, AVC reprezinta doar un simptom
La pacientii cu FiA tratamentul anticoagulant oral cronic reduce mult riscul de AVC, cu 30-60%. De aceea, preventia joaca un rol important de a intampina aceste afectiuni.
STOP-AVC – program pilot de prevenire a accidentului vascular cerebral
Fundatia CardioPrevent in parteneriat cu Farmaciile Farmado sustinute de compania Pfizer deruleaza, incepand de azi, 14 februarie 2018, un proiect dedicat exclusiv timisorenilor, in premiera nationala, care isi propune sa:
- informeze corect despre riscurile fibrilatiei atriale
- constientizeze necesitatea tratamentului anticoagulant modern
- faciliteze accesului catre solutia sanatoasa de diagnosticare, tratament precoce si urmarirea medicala pe termen lung
Programul vizeaza urmatoarele categorii de pacienti:
- pacienti cu varsta peste 65 de ani
- pacienti peste 55 de ani cu prescriptie medicala pentru boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, cardiopatie ischemica sau diabet zaharat.
Fundatia Cardioprevent dispune de o infrastructura moderna de telemedicina pentru a putea derula un program de screening pilot. Pacientii testati vor benefia de recomadari medicale specialisti pentru investigatii amanuntite de specialitate si pentru stabilirea unui tratament adecvat pentru a preveni un accident vascular cerebral.
2 Comments
Pingback: Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: 29 octombrie – Ziua Mondială a Accidentelor Vasculare (AVC) • VoxMedical | Viata si sanatate