Aproape nicio legatura cu… gaina, niciun pic de afumatura, 96% sare! Carne? Poate… urme! Daca folositi adaosuri pentru mancaruri, lucrurile vor sta extrem de prost pentru sanatatea ta!
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a analizat 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mancaruri, in vederea realizarii unui studiu. Concluziile sunt de-a dreptul dramatice, pornind de la eticheta:
– la unele adaosuri pentru mancaruri nu se declara provenienta uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc.
– la unele adaosuri pentru mancaruri, condimentele sunt inscrise in mod generic si nu este mentionat tipul condimentului; unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene, asa ca este important sa fie cunoscuta denumirea respectivului condiment.
– nu se mentioneaza daca aromele sunt naturale sau artificiale.
Adaosuri pentru mancaruri: atentie, poti cumpara 96% sare
La 89% dintre adaosuri pentru mancaruri, primul ingredient este sarea (cantitatea de sare variaza intre 44,7 g si 96 g din 100 g produs) si doar la 11% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de legumele deshidratate!
“In urma studiului s-au identificat doua produse cu denumiri inselatoare (Knorr Cub gaina si Maggi Gust afumatura). La produsul Knorr Cub gaina nu regasim niciun ingredient care sa aiba legatura cu denumirea produsului, ci doar grasime de pui 2% si extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumatura regasim doar arome de fum, nici urma de afumatura”, precizeaza APCR.
Carnea? Aceasta se regaseste in cantitati insignifiante – „urme”, sustine APCR: Maggi Cub gaina (carne deshidratata de gaina 0,1%), Maggi Gust de gaina (grasime de gaina 0,3%, carne deshidratata de gaina 0,08%), Vegeta Gust de gaina (extract de carne de gaina deshidratata 0,9% si aroma de carne de gaina), Maggi Cub vita (carne deshidratata de vita 1,3%).
Aditiv din oase si piatra, in adaosuri pentru mancaruri!
In cele 36 de adaosuri pentru mancaruri s-au identificat 16 aditivi alimentari, intre care:
E100 – Curcumina este un colorant galben-portocaliu. Poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.
E129 –Allura Red este un colorant rosu care poate declansa reactii alergice. Produsele care contin acest colorant nu trebuie sa fie consumate de catre persoanele sensibile la aspirina si care sufera de astm. in Uniunea Europeana nu este recomandat a fi folosit in produsele pentru copii. A fost interzis in Danemarca, Belgia, Franta si Elvetia.
E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificialsi poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.
E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale dupa ingestia unor cantitaţi mari.
E150c – Caramel amoniacal este un colorant maroniu obtinut prin arderea zaharului in prezenta amoniacului. Este susceptibil de declansarea unor alergii. De asemenea, distruge vitamina B6 din organism.
E223 – Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reactii alergice.
E304 – Palmitat de ascorbir este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor.
E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fara culoare, care poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de catre cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, obtinut din oase si piatra, care poate provoca tulburari ale tranzitului intestinal.
E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice si tulburari de tranzit intestinal si care modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.
E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reactii alergice.
E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slabiciune.
E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii mici; trebuie evitat si de persoanele cu astm si guta.
E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.
E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.
APC Romania: ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestor adaosuri pentru mancaruri pentru consumatori!
„Condimentele tip adaosuri pentru mancaruri, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare si zahar. in cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din doua sau mai multe legume sau un anumit tip de carne in cazul celor care au acest tip de ingredient in denumirea produsului, nicidecum din sare, zahar si potentiatori de aroma si gust. Avand in vedere compozitia chimica a acestor produse, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori.”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania sustine ca, prin aceste studii, isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
1 Comment
Pingback: Reteta de cozanac Alimentar Ce contine cozonacul | Produse aloe de la Forever Living Products