Ce se intampla daca iei antibiotice si consumi alcool? Este o intrebare pe care multe persoane o pun, iar raspunsul specialistilor este unanim.
Consumul de alcool in timpul tratamentului cu antibiotice trebuie evitat, deoarece atat alcoolul cat si medicamentele sunt metabolizate la nivel hepatic, ducand la suprasolicitarea ficatului. Sunt si antibiotice care, in combinatie cu alcoolul, isi pierd eficacitatea sau formeaza in organism chiar compusi toxici, caz in care consumul de alcool este interzis.
De asemenea, o alta asociere de evitat este cea a lactatelor cu antibioticele, chiar daca este o practica des utilizata din convingerea ca lactatele (in special produsele lactate obtinute prin fermentatie, asa cum sunt iaurtul, chefirul, sana) ajuta la mentinerea florei intestinale. In cazul anumitor clase de antibiotice aceasta asociere nu este recomandata, deoarece se formeaza compusi care le reduc efectul terapeutic.
Este cunoscut faptul ca asocierea antibioticelor cu alte medicamente poate modifica eficienta acestora. In cazul contraceptivelor, unele antibiotice pot produce o scadere a efectului de contraceptie, prin urmare se recomanda utilizarea unor metode contraceptive suplimentare pe durata tratamentului.
Alcool+antibiotice= mahmureala puternica
Daca se bea alcool si ne tratam cu antibiotice vreunul din urmatoarele tipuri de infectii: dentare, vaginale, stomacale, ulcere ale picioarelor, in care pot fi implicate unul dintre antibiotice ca: metronidazol, trinidazol, atunci putem avea o mahmureala puternica.
Asocierea alcoolului cu antibiotice duce la cresterea concentratiei de acetaldehide, niste produsi ai metabolismului hepatic care pe masura ce se acumuleaza in organism dau o multime de reactii neplacute.
Astfel, asocierea alcoolului cu antibioticele va putea sa provoace inrosirea fetei, dureri de cap, ameteala si varsaturi si tahicardie, adica o mahmureala puternica.
1 Comment
Pingback: Alcoolul poate afecta succesul tratamentului de fertilitate, dar cofeina pare sigură • VoxMedical | Viata si sanatate