Dorința unui cuplu infertil de a avea copii este atât de mare, încât cel mai probabil niciunul nu se gândește dacă un tratament de fertilitate are și riscuri.
Tratamentele de fertilitate sunt în general foarte sigure, iar majoritatea femeilor nu au mai multe riscuri să întâmpine probleme de sănătate decât femeile care au rămas însărcinate în mod natural. Cu toate acestea, există anumite riscuri de care trebuie să fii conștientă, care variază de la disconfort ușor până la afecțiuni mai grave, acestea incluzand sindromul de hiperstimulare ovariană, sarcina extrauterină, o sarcină multiplă (gemeni, tripleți) sau posibile defecte congenitale (sunt rare).
Sindromul de hiperstimulare ovariană
Sindromul de hiperstimulare ovariană este o reacție la medicamentele de fertilitate administrate pentru a crește producția de ovocite. Apare la femeile care sunt foarte sensibile la medicamentele pentru fertilitate, ceea ce duce la dezvoltarea prea multor ovocite în ovare, care devin foarte mari și dureroase. Aproximativ o treime dintre femei vor avea sindrom de hiperstimulare ovariana ușor, care în mod normal poate fi tratat eficient acasă, cu ameliorarea durerii. Un procent redus de femei pot dezvolta o formă moderată sau severă, și în cazuri foarte rare acest sindrom poate pune viața în pericol. Simptomele includ abdomen inflamat și durere severă, greață și vărsături, dificultăți de respirație, stare de slăbiciune și scăderea debitului de urină. Simptomele severe ale sindromului de hiperstimulare ovariană, dacă apar, apar în săptămână de după colectarea ovocitelor. Prezența lor necesită prezentarea de urgență la medic.
Sarcina extrauterină
O sarcină extrauterina (ectopică) este atunci când embrionul se dezvoltă în afara uterului, de obicei în trompele uterine. Din păcate, atunci când se întâmplă acest lucru sarcina este compromisă. În aceste cazuri este important să primești asistență medicală cât mai curând posibil, deoarece sarcinile extrauterine care sunt lăsate prea mult timp pot provoca ruperea trompelor uterine, ceea ce duce la sângerare internă. Toate femeile însărcinate sunt expuse riscului de a avea o sarcină ectopică, dar femeile care au FIV pot fi mai expuse, din cauza posibilității ca în timp ce embrionul este transferat în uter, acesta să se deplaseze către trompele uterine. Simptomele unei sarcini extrauterine includ: o durere abdominală joasă, unilaterală, sângerare vaginală sau scurgeri vaginale de culoare maro închis sau roșu, diaree sau durere când mergi la toaletă.
Sarcina multiplă
Nașterile multiple (gemeni, tripleți) pot dăuna grav sănătății mamei cât și a bebelușilor. Cel puțin jumătate dintre gemeni se nasc prematur și subponderali, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate (în unele cazuri, pe termen lung) și chiar la deces. De asemenea, este mult mai probabil să suferi un avort spontan precoce sau mai târziu. Gravidele cu sarcină multiplă au mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune arterială, diabet gestațional, anemie și hemoragie față de cele cu un singur copil.
Malformațiile congenitale
Unele cercetări au sugerat că tratamentul de fertilitate poate fi asociat cu un risc de malformații congenitale. Nu este clar încă dacă defectele congenitale sunt rezultatul tratamentului de fertilitate în sine sau al problemelor de fertilitate ale părinților. Ce este important de reținut este faptul că riscul de malformațiile congenitale după un tratament de fertilitate este foarte scăzut.
Și, în final, tot ca și concluzie a unor cercetări recente, femeile care urmează un tratament de fertilitate (în special cele cu vârste peste 35 de ani) pot prezenta o serie de riscuri. Vârsta mai înaintată crește riscul de a dezvolta, de exemplu, hipertensiune arterială cronică, ceea ce poate duce la complicații ale sarcinii.
Studiul a mai relevat faptul că femeile care au apelat la tehnologia de reproducere umană asistată au avut un risc de 2,5 ori mai mare de insuficiență renală acută și un risc cu 65% mai mare de a avea bătăi neregulate ale inimii. De asemenea, acestea au avut și un risc cu 57% mai mare de desprindere a placentei, cu 38% mai mare de a avea nevoie de o cezariană și cu 26% mai mare sa nască prematur. Specialiștii sunt totuși de părere că problemele nu sunt cauzate de tratamentele de fertilitate cât mai degrabă de infertilitatea de bază sau de afecțiunile preexistente.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
2 Comments
Pingback: Are tratamentul de fertilitate riscuri? • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Alcoolul poate afecta succesul tratamentului de fertilitate, dar cofeina pare sigură • VoxMedical | Viata si sanatate