Multe persoane sufera de atacuri de panica care se manifesta printr-o senzatie de lipsa de aer, palpitatii, transpiratie, greata, dureri in piept si senzatia ca nu mai ai control asupra corpului si nu stii unde te afli.
Atacuri de panica – cauze
Atacul de panica reprezinta o acumulare de emotii reprimate care ies la suprafata in plina forta. Este ca si cum scoti capacul unui hidrant; toata apa tinuta prizoniera in adancime tasneste cu putere la suprafata.
Avand in vedere ca simptomele unui atac de panica sunt, practic, similare cu cele ale unui atac de cord, este intotdeauna recomandabil sa mergi la urgenta pentru un consult daca simptomele se manifesta pentru prima oara.
Diferenta dintre un atac de panica si un atac de cord
In afara de electrocardiograma, stii cum poti face diferenta intre un atac de panica si un atac de cord?
Doar pentru ca nu a existat un factor emotional declansator evident, nu inseamna ca nu ai un atac de panica. Este usor sa confunzi un atac de panica cu un atac de cord cand nu esti constient de factorul emotional declansator.
Multi cred ca atacurile de panica sunt un fenomen fizic, pentru simplul motiv ca apeleaza la medicamente pentru a le trata, ceea ce le face sa para o tulburare fizica, nu?
Insa atacurile de panica nu sunt, in general, cauzate de tulburari de neurochimie. Ele sunt declansate de emotiile din viata noastra – sunt, de fapt, un exemplu uimitor pentru relatia minte-corp.
Atacurile de panica sunt greu de inteles pentru ca mintea ne joaca feste. Tendinta naturala a mintii rationale este sa minimalizeze provocarile emotionale. Negarea, reprimarea, proiectarea, compartimentarea sau formarea reactiilor – toate apar cand tindem sa idealizam persoanele pe care le iubim astfel incat sa nu fim obligati sa admitem ca simtim manie sau resentimente fata de ei.
Mai mult decat atat, cultura in care traim nu face decat sa ne transmita mesaje care sa ne faca sa intelegem si mai greu propriile emotii.
“Concentreaza-te pe partea pozitiva; gandeste-te la lucrurile pentru care esti recunoscator; nu te plange de problemele Lumii.” Nu este nimic rau cu recunostinta aplicata cu folos, insa este surprinzator de usor sa o folosesti ca instrument de autoflagelare si acest lucru nu este unul bun.
Atacuri de panica – solutii
Daca vrei sa reduci sansele de a avea un atac de panica iata un sfat: Accepta-ti sentimentele – toate. Nu te gandi ca sunt sau nu bune, ca sunt sau nu nobile. Nu te judeca prea aspru.
Gandeste-te ca aproape totul in viata este subiectiv si sentimentele tale nu reprezinta in mod necesar adevarul obiectiv. Poate ca altii au o parere diferita de a ta, insa acest lucru nu inseamna ca gresiti, nici tu, nici ei – oricat de ciudat ar parea.
Insa sentimentele tale contin adevarul lor emotional si devin mult mai usor de gestionat atunci cand incetam sa le reprimam si sa le facem sa dispara.