Cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului , sărbătorită în fiecare an în 2 aprilie, Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism împreună cu Asociaţia Naţională pentru Copiii şi Adulţii din România, organizează la Bucureşti în perioada 1-2 aprilie Conferinţa Naţională „Terapii şi Intervenţii în Autism” care se va desfăşura la Universitatea „Titu Maiorescu”.
Conferinţa urmăreşte să marcheze o colaborare semnificativă între specialiştii implicaţi în managementul autismului din România şi familiile persoanelor cu autism , alături de asociaţiile care luptă pentru respectarea drepturilor celor cu autism.
În cadrul întâlnirii vor fi abordate subiecte ca depistarea precoce, evoluţia, terapiile şi standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât de către specialiştii în domeniu cât şi de către persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele două părţi.
Program:
Vineri 1 aprilie: Zi dedicată profesioniştilor care împărtăşesc aceleaşi interese şi obiective legate de terapia şi recuperarea persoanelor cu autism, specialiştilor care pot depista manifestările precoce din spectrul autismului, precum şi organizaţiilor care luptă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu autism. Sunt aşteptaţi psihologi, psihiatri, medici de familie, pediatri, educatori, autorităţi, presă, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil şi părinţi sau aparţinători. Coordonarea zilei de vineri îi revine Asociaţiei pentru Intervenţie Terapeutică în Autism – A.I.T.A. Manifestarea este creditată de Colegiul Psihologilor din România cu 5 puncte.
Sâmbătă 2 aprilie: Zi dedicată familiilor persoanelor cu autism. Scop: cooperarea dintre membrii asociaţiilor de pacienţi, părinţi şi specialişti pentru găsirea celor mai eficiente modalităţi de îngrijire, educaţie, orientare, formare, integrare în comunitate în vederea dezvoltării maxime a potenţialului persoanelor diagnosticate cu manifestări din spectrul autist. Sunt aşteptaţi părinţi ai copiilor cu autism, specialişti, reprezentanţi şi membri ai asociaţiilor (dizabilităţi mentale, spectrul autist, etc), public larg, presă. Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – A.N.C.A.A.R. va coordona această zi.
“Calitatea vieţii persoanelor cu TSA şi a familiilor acestora este mai puţin condiţionată de severitatea deficienţei, ci mai degrabă de măsura în care autismul este înţeles şi cum se intervine. Intervenţiile şi supravegherea persoanelor cu autism trebuie să se facă pe toată durata vieţii, de aceea sunt absolut necesare strategii de intervenţii la toate categoriile de vârstă, iar accesul la servicii să nu fie discriminatoriu. Lipsa centrelor de respiro fac din părinţii acestor persoane victime sigure (stări de axietate, depresie, epuizare fizică şi psihică). În Romania nu există statistici oficiale, estimările sunt undeva la 30.000 de persoane. La adulţi nu există estimări pentru că diagnosticul nu este recunoscut de lege, adică nu există în criteriile medico-sociale pentru încadrarea intr-o categorie de persoană cu handicap. Acum în ţară sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, iniţiative ale părinţilor, cu suport de la organizaţii europene sau finanţări europene. Pentru adulţi nu există nimic, câţiva dintre ei sunt prinşi în centrele pentru persoane cu dizabilităţi psihice”a declarat Georgeta Crişu, preşedinte ANCAAR (Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România).
“De aproximativ 7 ani în România copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea şi integrarea lor la gradiniţă şi şcoală şi ulterior în societate. La această conferinţă vor fi prezenţi cei mai buni practicieni în domeniul recuperării copiilor cu autism, care vor prezenta teme de interes major pentru terapia şi recuperarea persoanelor cu autism. În prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA şi terapeuţilor, au fost construite centre pentru copii cu autism, iar acest lucru ne face să privim mai optimist spre viitor. Participând la conferinta din 1 şi 2 aprilie ne vom putea crea o imagine clară asupra problematicii autismului, terapiilor şi intervenţiilor în autism îm momentul de faţă în România”a declarat psiholog Daniela Martinescu, preşedinte AITA (ASOCIAŢIA PENTRU INTERVENŢIE TERAPEUTICĂ ÎN AUTISM).
În toată lumea este estimat la ora actuală că există 1 copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii. În România se estimează că sunt 30 000 de copii cu această afecţiune, însă nu există statistici oficiale, fiind înregistraţi oficial doar 3900 de copii cu autism.
Costurile pentru terapii variază între 1000 şi 1500 de euro.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala