Starea de sanatate psihiatrica a populatiei la nivel global nu este una tocmai buna. Desi s-au facut progrese in medicina, spcialistii nu reusesc sa tina bolile psihiatrice la un nivel constant sau sa descreasca frecventa bolilor. Despre toate acestea ne-a vorbit dr. Adrian Preda, in cadrul Congresului de Psihiatrie de la Sinaia.
“Cand ne uitam la numarul de indivizi afectati in populatie cu orice problema psihiatrica, schizofrenie, depresie, anxietate, in ultimii 20-30 de ani in ciuda tuturor progreselor pe care le-am facut in cercetare, diagnostic, tratament, aceste numere care arata frecventa, cronicitate, curs al bolii psihiatrice au crescut. In momentul de fata nu reusim sa tinem numerele la un nivel constant sau sa descrestem frecventa bolilor psihiatrice in populatie. La nivel de medicamente am avut progrese in ultimii 20 de ani. Majoritatea medicamentelor care sunt acum disponibile nu existau. Ne-am astepta ca acest progres in medicamente sa fie raspuns la tratament. Exista un progres semnificativ, tratamentele ne ajuta in momentul de fata sa mentinem pacienti care inainte erau in mod cronic in spital, acum pot functiona in afara spitalului, dar este departe de a fi unde am vrea sa fie. Pentru bolile de tip afectiv si anxios, cu medicamente este in regula, dar daca dorim sa mentinem aceasta functionare, medicamentele trebuie prescrise pentru toata viata. Pentru schizofrenie chiar si cu medicamente este greu sa introducem pacientii intr-o viata normala, in care pot sa se casatoreasca, sa aiba familii, sa mentina o slujba.”, a spus dr. Adrian Preda, Profesor de Psihiatrie, Universitatea din California
“Unul dintre lucrurile pe care le-am invatat de la DSM (Diagnostical and Statistical Manual) – Manualul de Diagnostic si Statistic pentru Psihiatrie este ca, categoriile diagnostice care au fost la inceput create cu ideea de validare, din pacate, astazi, 40 de ani mai tarziu stim ca multe dintre aceste categorii nu pot sa fie validate si multe dintre ele poate nu exista. Din aceasta cauza, anul trecut in SUA, la nivel de cercetare exista o reorientare de interes catre definirea problemelor psihiatrice in afara diagnosticului. In loc sa dau un diagnostic de depresie, de anxietate, de schizofrenie, cand un pacient vine la mine nu ma preocupa atata diagnosticul cat experienta lui de zi cu zi, colectez date fara nici un diagnostic, date biologice, genetice, moleculare. Toate acestea se pun impreuna si, la un moment dat cand avem foarte multe date care au probleme psihiatrice nedefinite in nici un fel vom reusi sa vedem care sunt conexiunile intre caracteristicile biologice si cele psihologice si psihiatrice. Acum, ne uitam oarecum in alta parte, aceasta este schimbarea diagnostica care este in momentul de fata.” a spus dr. Adrian Preda, Profesor de Psihiatrie, Universitatea din California.
Noile orientari pentru psihiatri, anume, definirea problemelor psihiatrice in afara diagnosticului ajuta specialistii sa inteleaga mai bine caracteristicile biologice, psihologice si psihiatrice ale pacientului.
autor: Liana Gorun
1 Comment
Pingback: Bolile psihiatrice sunt in crestere - Cafe Gradiva