Un rol important pentru a depasi boala o au si psihologii, mai ales ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat pot declansa stari de anxietate cat si depresie. Despre cum este afectata calitatea vietii acestor pacienti ne-a vorbit prof.dr. Irina Holdevici, in cadrul evenimentului de la Bucuresti – Interdisciplinaritate in diabet zaharat.
“Pacientul diabetic, dar in general pacientii cu boli cronice au o serie de probleme psihopatologice care nu fac decat sa afecteze evolutia bolii cat si calitatea vietii. Aproximativ 30 la suta dintre diabetici au fost diagnosticati cu depreseie, dintre ei 11 la suta chiar cu depresie majora. De asemenea, studiile au aratat ca si la unii pacienti care au debutat diabetul au declansat depresie dupa aceea, cum si reciproca este adevarata, pacientii depresivi pot sa declanseze boala diabetica. Diabeticul are si stare de aniextate mai ales cand e vorba de forme avansate si cand este vorba de boala diabetica cu complicatii severe, cum ar fi cele oftalmologice, boala piciorului diabetic. In aceste situatii este vorba si de anxietate si de iritabilitate si de durere. Toate acestea afecteaza viata diabeticului si poate beneficia de consiliere si abordare psihoterapeutica pentru a fi ajutat in acest sens.”, a spus prof.dr. Irina Holdevici, Facultatea de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu.
Care sunt obiectivele psihoterapiei pentru bolnavii de diabet?
Obiectivele psihoterapiei sunt in general foarte concrete: reducerea depresiei si anxietatii, combaterea durerii, ameliorarea imaginii de sine a pacientului diabetic, dar in acelasi timp cresterea compliantei la tratament, acceptarea schimbarii regimului de viata, acceptarea tratamentului si a unor exercitii fizice moderate acolo unde este cazul.
“In decursul timpului, au venit la mine multi pacienti diabetici aflati in diverse faze ale imbolnavirii. Consilierea si psihoterapia nu strica, de ajutat mai mult sau mai putin, in functie de structura psihica a pacientului, de nivelul de motivatie si nu in ultimul rand de nivelul cultural.”, a spus prof.dr. Irina Holdevici, Facultatea de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu.
Dupa anii 1990, cand profesia de psiholog a devenit cu drept de libera practica au aparut si multe cabinete de psihoterapie. Acum, din ce in ce mai mult creste numarul oamenilor care prefera sa vina la psiholog si nu la psihiatru pentru a nu mai lua in plus medicamente.
autor: Liana Gorun