Este un medicament banal, insa in doze foarte mari devine toxic pentru ficat, iar impreuna cu alcool, riscurile cresc enorm. Alte medicamente nu trebuie combinate cu… iaurt, branza, lapte!
Daca nu sunt luate corect, medicamentele pot avea efecte neasteptate. Studii realizate la nivel international au relevat ca peste 40% dintre oameni nu folosesc corect medicamente si aproape 10% din internarile in spitale sunt datorate folosirii neadecvate a medicamentelor, se arata intr-un material realizat de DSP Bihor.
Medicamentele – erori in folosirea lor. Ce consecinte au pentru sanatate
E bine sa le spargem sau sa le pisam? Cat de periculoasa e asocierea cu alcoolul sau alte alimente? Iata raspunsurile!
Spargerea sau pisarea medicamentelor pentru a fi usor de inghitit, poate duce la diminuarea sau potentarea efectului medicamentului respectiv.
O parte dintre antibiotice si medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fara sa fie sparte sau zdrobite deoarece actioneaza in organism pe baza unui principiu: substanta activa se elibereaza incet, iar organismul o asimileaza lent. Atunci când zdrobite exista riscul ca organismul sa primeasca o doza mult prea mare intr-un timp scurt si sa apara chiar intoxicatii. Spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate sa anuleze efectul acestora. O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric inainte ca acestea sa isi faca efectul in organism de aceea unele pastilele sunt invelite intr-o folie protectoare rezistenta la actiunea sucului gastric.
Asocierea unor medicamente cu alcool sau produse lactate
Alcoolul este toxic, iar toxicitatea lui se manifesta pentru sistemul nervos central, pentru ficat, pentru stomac, pentru inima. Asa ca toate medicamentele care prezinta toxicitate pentru aceste zone ale corpului, nu trebuie asociate cu alcoolul pentru ca vor creste riscul aparitiei acestor efecte toxice. De exemplu paracetamolul, care luat in doze foarte mari este toxic pentru ficat, in consecinta combinatia alcool – paracetamol trebuie evitata.
Unele antibiotice (in special tetraciclinele) nu trebuie sa fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine sa se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, branza, cu medicamente antiacide, cu produse pe baza de fier. Daca este neaparat nevoie sa se administreze ambele preparate (si medicamentul si alimentul) trebuie sa existe o pauza de doua ore intre ele, spun specialistii.