Durata orelor de somn de care are nevoie omul pe categorii de varsta a fost publicat recent in Sleep Health, revista oficiala a National Sleep Foundation din SUA, conform Agerpres.
Recomandarile extind marja orelor de somn pentru copiii in varsta cuprinsa intre 4 luni si 17 ani. Totusi, pentru noii nascuti marja s-a ingustat exprimandu-se punctul de vedere ca nou nascutii de pana la 3 luni trebuie sa doarma 14-17 de ore pe zi, spre deosebire de recomandarea anterioara de 12-18 ore.
Recomandarile pentru adultii de toate varstele, de la 18 ani la peste 65 de ani, raman neschimbate: intre 7 si 9 ore pe noapte.
Care sunt recomandarile privind durata optima de somn pentru fiecare grupa de varsta:
- Nou nascuti (0 la 3 luni): Marja orelor de somn se ingusteaza la 14-17 ore pe zi (anterior era de 12-18 ore)
- Bebelusi (4 la 11 luni): Marja orelor de somn se extinde cu 2 ore la 12-15 ore (anterior era de 14-15 ore)
- Copii mici (1 la 2 ani): Marja orelor de somn se extinde cu o ora la 11-14 ore (anterior era de 12-14 ore)
- Prescolari (3 la 5 ani): Marja orelor de somn se largeste cu o ora la 10-13 ore (anterior era de 11-13 ore)
- Copii de varsta scolara (6 la 13 ani): Marja orelor de somn se largeste cu o ora la 9-11 ore (anterior era de 10-11 ore)
- Adolescenti (14 la 17 ani): Marja orelor de somn se largeste cu o ora la 8-10 ore (anterior era de 8,5-9,5 ore)
- Tineri adulti (18 la 25 ani): Marja orelor de somn se stabileste la 7-9 ore (noua categorie de varsta)
- Adulti (26 la 64 ani): Marja orelor de somn nu se schimba si ramane la 7-9 ore
- Adulti mai varstnici (peste 65 ani): Marja orelor de somn este de 7-8 ore (noua categorie de varsta).
Legatura dintre durata de somn si starea de sanatate
Acest studiu marcheaza o noua etapa in cercetarea problemelor de somn facuta de National Sleep Foundation.
“Este prima oara cand o organizatie profesionala pune la punct recomandari concrete pe baza unei examinari riguroase si sistematice a literaturii stiintifice mondiale care face legatura intre durata somnului si starea de sanatate, performanta si siguranta personala”, a spus intr-o declaratie Dr. Charles Czeisler, presedintele consiliului director al Fundatiei.
Recomandarile Fundatiei au fost formulate de un panel de 6 experti in problematica somnului si au fost revizuite si completate de experti de la American Association of Anatomists, American College of Chest Physicians, American Neurological Association, American Psychiatric Association, Gerontological Society of America, Society for Research in Human Development, American Congress of Obstetricians and Gynecologists, American Academy of Pediatrics, American Geriatrics Society, American Physiological Society, American Thoracic Society si Human Anatomy and Physiology Society.
Legatura dintre somn si obezitate
Doar o singura noapte prost dormita poate modifica modul in care hormonii regularizeaza functia apetitului, iar incidenta obezitatii este mai mare la persoanele care adesea nu dorm destul.
In plus, poate exista o corelatie intre lipsa de somn si lipsa de efort fizic. Observatiile asupra unui grup de copii din Texas au aratat ca acei copii care nu dorm destul noaptea pot sau sunt predispusi sa devina obezi in urmatorii 5 ani, noteaza publichealthwatch.wordpress.com.