Începând cu luna iunie a acestui an, CliniClowns Romania, organizaţie non-profit ce are ca scop îmbunătăţirea vieţii copiilor spitalizaţi, va dezvolta Terapia prin zâmbet şi în Timişoara.
Copiii spitalizaţi nu se pot bucura de copilărie în felul în care o fac restul copiilor. Râsul, cantecele, joaca, nu mai sunt pentru ei decât amintiri. Mediul în care se află aceştia e unul ostil, concentrat pe suferinţă, boală şi pe alte aspecte practice implicite tratamentului medical. Aici intervin clovnii CliniClowns, actori profesionişti special instruiţi, care îi ajută să uite de boala. Grupaţi în perechi de câte 2, ţinând cont de starea de sănătate a fiecarui copil şi de indicaţiile medicului curant, aplică tactici de terapie prin zâmbet şi comunicare în mod personalizat. Astfel, perfuziile se transforma în duşuri hazlii, pansamentul în fluturaş, gipsul în ghetuţe cu puteri supranaturale şi tot chinul de zi cu zi este pentru câteva momente dat uitării.
“Din anul 1995 şi până în prezent am reuşit să facem fericţti sute de copii din spitalele din Bucureşti şi Braşov, extinderea la Timişoara fiind o continuare fireasca a acţiunilor dezvoltate până acum. De asemenea, suntem norocoşi că ne bucurăm de susţinerea personalului medical: Dl. Prof. Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” si printre primii care au iniţiat şi încurajat astfel de acţiuni şi parteneriate, atit în Clinica de Arsuri şi Chirurgie plastică, cit şi în spital – ne-a încurajat în misiunea noastră, fiind de părere că terapia prin zâmbet este un real adjuvant al terapiei medicamentoase, iar
Dl Dr. Adam, Managerul Spitalului de copii din Timişoara îmbrăţişează iniţiativa noastră dându-şi acordul pentru începerea colaborării” a declarat Martin Schiere, director executiv CliniClowns Romania.
Extinderea CliniClowns in Timisoara a fost posibilă cu ajutorul companiei de asigurări Eureko. Domnul Radu Craciun, Director adjunct al Eureko Pensii şi preşedintele CliniClowns Romania a adaugat:
“Mă bucur să văd că proiectul prin care am adus un zâmbet pe feţele atâtor copii suferinzi continuă acum şi în Timişoara.
Avem încă o dată ocazia să ne implicăm la nivel local şi să oferim surprize micuţilor care, fiind spitalizaţi, nu s-au putut bucura până acum de astfel de momente. Am învăţat să preţuim fiecare zâmbet al acestor copii, ca pe un semn că am reuşit să le alinam suferinţa şi speram că treptat acţiunile noastre să ofere bucurie şi satisfacţii tuturor celor implicați. Chemăm mediul de afaceri, publicul şi administraţia locala să ni se alature în acest demers”.
În momentul de faţă, fundaţia caută în Timişoara actori profesionişti care să se alăture echipei CliniClowns. După prima selecţie, cei mai buni dintre aceştia vor participa la ateliere tematice organizate de Directorul Artistic al Fundaţiei şi vor
fi supuşi unui training organizat de specialişti olandezi.
Despre CliniClowns Romania:
CliniClowns şi-a început activitatea în Romania în anul 1995, la iniţiativa dnei dr. Alexandra Zugravescu, funcţionând ca proiect sub egida UNITER si cu sprijinul Fundaţiei CliniClowns Olanda în calitate de sponsor principal.
In anul 2008, CliniClowns s-a transformat în Fundaţia CliniClowns Romania, fundaţie non-profit de sine stătătoare ce îşi continuă activitatea în patru spitale din Bucureşti (Grigore Alexandrescu, IOMC, Fundeni şi Budimex), iar din luna decembrie a
anului 2009 şi în Braşov.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala