Congresul National de Psihiatrie, aflat la a cincea editie, din perioada 8-11 octombrie 2014, de la Sinaia a reunit 850 de specialisti de seama ai psihiatriei romanesti cat si internationale.
Congresul National de Psihiatrie a fost organizat de Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, din Bucuresti, Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog si Asociatia Romana de Studiu a Personalitatii. Manifestarea medicala isi propune o evolutie continua a psihiatriei cat si a sanatatii mintale.
La Congresul National de Psihiatrie au avut loc mai multe evenimente
In cele trei zile la Congresul National de Psihiatrie, au avut loc sesiuni de comunicari orale si e-postere, prezentari, conferinte si workshop-uri, sustinute de peste 40 de conferentiari de prestigiu, atat din Romania, cat si din strainatate.
“Una din marile provocari ale secolului 21 este ca trebuie sa abordam o noua gandire, nu numai psihiatrie si societate, dar sanatate totala in primul rand, nu sanatate psihiatrica. Sanatatea e un corp integrativ, nu e specializat, nu e pe silozuri. In momentul in care ne gandim psihiatrie, am pierdut toata cursa, fiindca acest organism e integrat si face parte de o suma de cateva organe si sisteme. Aceasta abordare sistematica, sistemic integrativa e provocarea secolului 21 nu numai pentru cercetari stiintifice, dar si pentru prevenirea bolilor si tratamentul lor.
“In momentul in care ne axam doar pe psihiatrie ne intalnim de multe bariere, inclusiv stigma, deciziile politice, interferenta mediatica, eu apreciez mult media pentru ca trebuie sa avem o colaborare mult mai stransa intre oameni de stiinta, medici si media pentru a explica populatiei si cei care fac decizii politice despre ce e vorba.”
“Am publicat, chiar acum cateva luni, la Paris, la OECD, o carte intitulata Making Mintal Health Count, adica trebuie sa facem o diferenta, fiindca nefacand o diferenta in domeniul sanatatii mintale este foarte costisitoare. Aceasta organizatie care este o organizatie a tarilor bogate a devenit interesata in sanatatea mintala din cauza costurilor. Fiindca si-au dat seama ca platesc intre 30 si 45 la suta de asigurari acelor bolnavi venind in domeniul bolilor psihiatrice. Atunci ei fiind economisti cinstiti si directi au spus: noi nu stim nimic despre acest domeniu, trebuie sa implicam o echipa de specialisti care sa ne educe si sa ne dea idei de solutii. Aceasta carte pe care am publicat-o depistam care sunt provocarile sanatatii mintale si a bolilor si care sunt solutiile. Dar nu ne oprim aici, cartea e necesara, dar insuficienta. As dori sa transformam cartea intr-un manual vivant de actiune a politicienilor, de a transforma abordarea acestui domeniu intr-un mod pozitiv, benefic, nu numai sanatatii, dar si economiei si finantelor unei tari.”, a spus prof. Eliot Sorel, vicepreședinte Comitet Științific al Congresului Asociației Mondiale de Psihiatrie 2015.
Congresul National de Psihiatrie de la Sinaia, este insotit si de o expozitie medicala specializata la care participa peste 20 de companii care expun cele mai noi tratamente si tehnologii in domeniul psihiatriei si sanatatii mintale. Managementul evenimentului a fost asigurat de firma Ralcom, din Bucuresti.
autor: Liana Gorun
GALERIE FOTO:
1 Comment
Pingback: Congresul National de Psihiatrie 2014 - Cafe Gradiva