Medicii de familie din Timis reamintesc femeilor ca se afla inca in derulare screeningul pentru preventia cancerului de col uterin. Practic, toate femeile cu varsta intre 25 si 64 de ani sunt asteptate la cabinetele medicilor de familie pentru a putea beneficia de analize gratuite pentru preventia cancerului de col uterin, mai précis testul Papanicolau.
“Screeningul pentru preventia cancerului de col uterin este in derulare, deci acel test Papanicolau. Cred ca ar trebui mediatizat mai mult, cred ca femeile ar trebui sa auda mereu ca un videoclip ce important este, pentru ca suntem tara din Europa cu o morbiditate si o mortalitate foarte mari in cancerul de col uterin si, cuplat cu mediatizarea, medicii de familie ar trebui, la grupa de tinta – deci 25 – 64 de ani – orice femeie care iti intra in cabinet pentru orice – pentru adeverinta, pentru ca sa te intrebe ceva, sa faca o programare – ar trebui intrebata daca si-a facut testul Papanicolau, pentru ca se face o data in cinci ani, cat este in derulare acest screening”, spune dr. Claudia Iftode, medic de familie, presedinte al Societatii Medicilor de Familie Timis.
Aceasta explica procedura de screening pentru cancerul de col uterin
“Medicul de familie completeaza un formular in trei exemplare, I se da femeii respective, poate sa fie consiliata vizavi de centrele de recoltare care sunt in contract cu Casa.
Nu plateste nici un leu si merge la un cabinet de recoltare care, in majoritate sunt cabinete ginecologice, numai cele care sunt in contract.
In Romania sunt diagnosticate zilnic noua femei, iar sase mor din cauza cancerului de col uterin
Dar exista in rural cateva cabinete ale medicilor de familie care fac recoltare. Pentru Timisoara se adreseaza in general unui cabinet ginecologic. I se recolteaza Papanicolau, asteapta un interval de, I se spune de catre medicul recoltor, dupa care vine din nou la centrul de recoltare, deci la cabinetul de ginecologie si I se da rezultatul, consiliind femeia in functie de ce are pe rezultatul testului Papanicolau.
“Este foarte important pentru ca depisteaza inainte de a face cancerul de col uterin leziunile displazice se cheama, adica leziuni premergatoare cancerului de col uterin. Si se stie ca evolutia naturala a cancerului de col uterin – care are o cauza: infectia cu virus HP, human papilloma virus – deci acesta este 99 la suta agentul etiologic. Daca acest virus este contactat prin contact sexual pana la aparitia cancerului de col uterin dureaza in general 10 ani. Deci femeile trebuie sa isi faca periodic, anual , sau la trei ani, daca au doua, trei teste Papanicolau negative. Trebuie sa isi faca pentru ca depisteaza modificarile de la nivelul colului uterin date de acest virus, inainte de a se transforma in cancer”, mai spune dr. Claudia Iftode.
Statisticile arata ca in Romania sunt diagnosticate zilnic noua femei, iar sase mor din cauza cancerului de col uterin, situatie care plaseaza tara noastra pe primul loc in Europa la numar de cazuri noi si mortalitate.
autor: DELIA SESCU BARBU