Dementa este aceea afectiune care contine un set de mai multe simptome care include pierderi mari de memorie si de posibilitatea de a rationa si comunica. Este afectiunea cea mai raspandita persoanelor varstnice.
Dementa este o afectiune destul de frecventa la persoanele in varsta: apare la 1 din 15 persoane de peste 65 de ani si la 1 din 4 persoane de peste 85 de ani.
Alzheimer este o boala specifica care poate declansa dementa. Chiar daca sunt multe boli care pot declansa dementa, Alzheimer este cauza principala a declansarii dementei in procent de 80% dintre cazuri.
In schimb, Alzheimer este o boala specifica, identificata de catre medicii specialisti ca fiind cea mai frecventa cauza principala a declansarii dementei in procent de 80% dintre cazuri.
Cuprins:
Ce este dementa?
Dementa este aceea afectiune care afecteaza creierul si se caracterizeaza printr-un declin al functiilor mintale.
Afectiunea afecteaza memoria, limbajul, intelectul, abilitatile emotionale, comportamentul. Persoana afectata poate ajunge sa reduca capacitatea de a realiza activitati zilnice.
Exista mai multe tipuri de dementa:
Evolutia dementei se poate intinde pe mai multi ani si se poate accentua treptat. Cu cat se incepe mai repede un tratament cu atat mai repede se poate incetini evolutia bolii.
Dementa – simptome
Dementa are multe simptome, dar variaza in functie de zona creierului unde este localizata afectiunea. Cel mai des intalnit simptom este pierderea memoriei. Alte simptome pot fi:
- pierderea memoriei a evenimentelor recente;
- pacientul nu poate gandi rapid si nu poate lua decizii de moment;
- calcule matematice rezolvate greu;
- nu poate duce la capat sarcinile scrise;
- in cazurile grave, ajunge sa nu mai cunoasca persoanele apropiate, chiar si rudele;
- ii este greu sa-si gaseasca repede cuvintele, de unde apar probleme de exprimare;
- ii este greu sa isi controleze comportamentul si schimbarile de dispozitie;
- nu mai are grija fata de propia persoana si isi neglijeaza igiena si corpul.
Dementa – cauze
Tensiunea arteriala marita, nivelul mare al colesterolului, accidentele vasculare, prezenta diabetului zaharat sau infarctul miocardic, toate acestea pot contribui la aparitia dementei. Atunci cand vorbim insa de o dementa degenerativa (progresiva), boala este ireversibila si se agraveaza pe masura ce trec anii.
Care sunt bolile care pot duce la dementa:
- Boli degenerative
- Boala Alzheimer
- Boala Parkinson
- Boala Huntington
- Dementa cu corpi Lewy
- Boala Creurzfeld – Jacob este o afectiune care declanseaza boala si apoi produce decesul pacientului, evolutia sa fiind extrem de rapida comparativ cu cea a altor tipuri de dementa.
- Afectiuni ereditare
- Afectarea tesutului cerebral
- Blocarea fluxului sangvin catre creier
- Hidrocefalia
- Sifilisul netratat
- Atrofia multi-sistemica
Dementa – tratament
Boala nu poate fi vindecata in totalitate chiar daca unele tratamente pot sa scada simptomele si pot sa reduca intensitatea acestora.
Tratament medicamentos pentru inlaturarea cauzelor
In unele situatii, tratarea cauzei care a declansat dementa poate ameliora sau chiar indeparta simptomele. Spre exemplu, poti fi recomandate de catre medic urmatoarele:
- Vitamine pentru deficitul de vitamina B12
- Medicamente hormonale pentru hipotiroidism
- Indepartarea chirugicala a tumorilor pe creier
- Tratarea ecefalitei
- Tratarea depresiei
- Oprirea tratamentelor medicamentoase care ofera simptome specifice dementei
Tratament de incetinire sau stopare a evolutiei dementei
In cazurile in care boala nu poate fi vindecata tratamentul trebuie sa se concentreze pe incetinirea evolutiei bolii sau chiar pe stoparea acesteia. Iata ce medicamente sunt folosite pentru tratarea bolii:
- Donepezil – inhibitor al acetilcolinesterazei reduce declinul cognitiv provocat de dementa. Donapezilul se poate folosi atat pentru tratarea Alzheimerului cat si pentru tratarea dementei cu corpi Lewy. Greata si varsaturile sunt efecte secundare adesea intalnite in cazul folosirii tratamentului cu donepezil.
- Memantine – acest medicament blocheaza efectele unor substante chimice din creier si este folosit pentru tratarea Alzheimerului.
- Antipsihotice – acest tip de medicamente este folosit pentru tratarea persoanelor care sufera de tulburari comportamentale din cauza bolii, care devin agresive si agitate.
Ingrijirea bolnavilor cu dementa
Dementa este o afectiune degenerativa a creierului, care duce la pierderea functiilor mentale. In timp, toate tipurile bolii cauzeaza pierderi mari de memorie, pierderea judecatii si a rationamentuloui precum si tulburari comportamentale s de personalitate, declin psihic si deces. Modul in care evolueaza dementa este diferit in functie de varsta pacientului, personalitatea sa, afectiunile asociate si alti factori. Fiind o afectiune atat de dificila, pacientul are nevoie de ingrijire speciala pentru a nu isi face rau singur si pentru a se ingriji corespunzator.
Dementa – Prevenirea imbatranirii creierului si a dementei
Specialistii sustin ca dementa poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos si prin reducerea riscurilor, astfel:
- o dieta sanatoasa si variata, bogata in nutrienti importanti. Mentinerea greutatii corporale in parametri normali
- Stil de viata activ si practicarea unui sport
- Limitarea consumului de alcool
- Renuntarea la fumat (daca este cazul)
- Mentinerea tensiunii arteriale in valori normale
1 Comment
Pingback: Ce este dementa? Care este diferenta dintre Alzheimer si dementa? • VoxMedical | Viata si sanatate