Un dispozitiv medical, care poate fi inserat sub piele, pentru a inlocui functiile pancreasului, a fost invetat de cercetatori care promit sa vindece diabetul. Dispozitivul este de dimensiunea unui card de credit, asemanator cu o punguta si contine celule care produc insulina. Dupa ce este implantat sub piele, in jurul lui se dezvolta vase de sange, iar celulele din interior se maturizeaza. Astfel, in scurt timp implantul devine asemeni unui organ functional, care produce insulina si echilibreaza nivelul glicemiei.
Cercetatorii de la compania americana Sernova, care au dezvoltat acest dispozitiv medical, au inceput deja testarea lui pe pacienti cu diabet tip 1. Sistemul numit Cell Pouch („Punguta cu Celule”) este menit sa trateze cauza diabetului, nu doar sa elimine simptomele, asa cum fac in prezent injectiile cu insulina sau pompele de insulina.
Diabetul ar putea fi vindecat prin aceasta procedura
Astfel, daca metoda va functiona cu adevarat, in curand vom putea vorbi de vindecarea diabetului, pentru ca implantul va prelua functia pancreasului, care, in cazul diabeticilor, nu mai produce insulina. Testele facute pe animale au dat rezultate foarte bune. Un studiu realizat de Universitatea Alberta din Canada, in 2011, a demonstrat ca dupa 100 de zile de la implantarea pungutei cobaii cu diabet nu au mai avut nevoie de insulina.
Implantul este realizat dintr-un polimer special, care nu este distrus de corp, ci se integreaza natural si nu provoaca efecte adverse. Procedura este destul de simpla si presupune doua interventii.
Mai intai, sub anestezie generala, punguta este implantata sub pielea abdomenului. Timp de trei saptamani, vasele de sange au timp sa se dezvolte, iar tesutul din jur acopera acest dispozitiv medical.
In cadrul celei de a doua interventii, medicii vor injecta in micile tuburi ale pungutei mii de celule care produc insulina, preluate de la un donator. Datorita vaselor de sange care s-au format deja in jurul lor, aceste celule vor incepe imediat sa se dezvolte si sa preia functia pancreasului.
In cadrul unui studiu care va incepe curand, cercetatorii de la Universitatea din Chicago vor testa implantul pe 7 pacienti cu diabet tip 1. Apoi, vor monitoriza timp de 1 an nivelul glicemiei, cantitatea de insulina produsa si eventualele efecte adverse.
Noul dispozitiv medical inventat de Sernova poate fi folosit si pentru alte boli grave, nu doar pentru diabet. Astfel, implantul ar putea fi util si pentru a trata afectiuni cronice precum hemofilia sau Parkinson. In aceste cazuri, implantul nu va contine celule care produc insulina, ci unele care furnizeaza dopamina sau proteina Factor VIII, (esentiala pentru coagularea sangelui) care le lipseste celor care sufera de hemofilie.
3 Comments
Pingback: Diabetul ar putea fi vindecat cu ajutorul unui dispozitiv medical implant sub piele • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: 1 din 3 persoane cu psoriazis se gandeste la suicid • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Muraturi – portiile de sanatate din camara • VoxMedical | Viata si sanatate