Ejacularea precoce este cea mai comuna disfunctie sexuala a barbatilor, si se manifesta in principal la barbati cu varste sub 40 de ani. Majoritatea specialistilor care trateaza ejacularea precoce definesc aceasta stare ca fiind producerea ejacularii mai devreme decat isi doresc cei doi parteneri sexuali. Aceasta definitie destul de generala, evita sa specifice durata precisa a relatiei sexuala si ajungerea la orgasm, care este de fapt foarte variabila si depinde de multi factori specifici persoanelor care se angajeaza in relatii intime.
Producerea ocazionala a ejacularii precoce n-ar trebui sa cauzeze ingrijorare, dar daca problema apare la mai mult de 50% din relatiile sexuale initiate, atunci de obicei exista aceasta disfunctie, si trebuie aplicat tratamentul corespunzator.
Reactia sexuala a omului poate fi impartit in 3 faze: dorinta sexuala (libidoul), excitare si orgasmul.
Ejacularea precoce poate sa fie primara sau secundara.
Ejacularea precoce primara se refera la persoanele care au aceasta problema de cand au devenit activi din punct de vedere sexual (de exemplu postpubertate).
Ejacularea precoce secundara se refera la acele persoane, care mai inainte au avut un nivel acceptabil de control al ejacularii, si, din motive necunoscute, mai tarziu au inceput sa aiba ejacularea precoce. In cazul ejacularii precoce secundare problema nu se refera la o difunctie generala de natura medicala, si de obicei, nu se refera nici la un tratament cu medicamente, totusi rareori hiperexcibilitatea poate avea legatura cu administrarea unor medicamente psihotropice, o problema care se rezolva cand nu se mai ia medicamentul respectiv.
Nimeni nu stie ce cauzeaza ejacularea precoce, totusi in cele mai multe cazuri se impun factorii de natura psihologica.
Rata raspandirii a ejacularii precoce la barbati americani se estimeaza intre 30-70%.
Estimarile referitoare la Europa si India arata raspandirea asemanatoare al Statelor Unite. Raspandirea ejacularii precoce nu este cunoscuta in alte parti al lumii, ca Asia, Africa, Australia.
Cuprins:
Ejaculare precoce – cauze
Ejacularea precoce este considerata a fi o problema de natura psihologica si nu reprezinta nici o boala organica, care sa implice organul reproducator al barbatului sau orice leziune cunoscuta in creierul sau in sistemul nervos.
Daca ejacularea precoce apare inainte de actul sexual si cuplul ar dori un copil, atunci femeia nu poate sa ramana insarcinata, decat prin inseminare artificiala. Poate ca cel mai afectat „organ” al organismului este sufletul partenerilor.
Ambii parteneri poate sa fie nemultumiti din punct de vedere sentimental si psihic privind aceasta problema.
Ejacularea precoce – tratament
Un lucru este sigur: odata aparuta, problema nu se rezolva de sine, mai degraba devine din ce in ce mai rau.
Exista mai multe variante pentru tratarea ejacularii precoce:
- Exercitii
- Produse naturale
- Medicamente, injectii
Nu se poate preciza, care este cea mai buna metoda de tratare, insa este recomandat sa incercati in ordinea de mai sus, ultima varianta fiind medicamentele sau injectiile. Cel mai important lucru pe parcursul tratamentului este sa comunicati cu partenera dvs. Problema trebuie constietizata si tratata in cuplu.
Ejacularea se desfasoara in doua faze:
- Prima faza este cea pre-expulziva, aceasta corespunde punerii in tensiune a spermei in caile genitale posterioare. Aceasta faza este perceptibila pentru barbat, controlabila si reversibila.
- A doua faza este cea expulziva, ea corespunde expulzarii spermei. Aceasta faza este incontrolabila si ireversibila, pentru ca reprezinta un reflex. Nu putem controla un reflex care s-a declansat.
Termenul esential al definitiei este involuntar. Barbatul care sufera de ejaculare precoce nu poate decide voluntar asupra momentului ejacularii. Principalele cauze ale ejacularii precoce sunt de origine psiho-comportamentale:
- O tensiune emotionala puternica si incontrolabila in timpul raportului sexual.
- Stresul, frica esecului, angoasa performantei, anxietatea, oboseala.
- Un conflict relational cu partenera.
Ejacularea precoce care se reproduce in mai multe reprize consecutive, amplifica frica esecului si stresul, care, la randul lor, vor deveni responsabile pentru ejacularea precoce sau precoce repetitiva si durabila.
Sunt foarte rare cauzele organice ale ejacularii precoce: in timpul infectiilor urinare e frecventa ejacularea precoce temporara. Nu se poate vorbi de un standard din punct de vedere medical al timpului unui raport sexual si nici de o durata stabilita a erectiei pana la momentul ejacularii in timpul actului sexual.
Semnul primar al ejacularii precoce consta in consumarea acestui eveniment in majoritatea contactelor sexuale ale cuplului respectiv mai devreme decat este dorit pentru a se obtine satisfactie reciproca. Aceasta problema, a ejacularii precoce, se va petrece in toate situatiile sexuale, incluzand masturbarea sau raportul sexual cu o alta persoana.
Barbatii suferinzi de fimoza adica imposibilitatea de a descoperi glandul se confrunta adesea cu ejacularea precoce.
Terapie comportamentala si cognitiva
Tehnicile comportamentale utilizate cel mai des sunt tehnica “stop-start” (introdusa de Dr. J. Semans in 1956) si tehnica “strangerii” (descrisa de Masters si Johnson, 1970).15
Sunt disponibile mai multe variante ale acestor tehnici, insa dupa ratele de succes initiale de 50-60%, experienta clinica arata ca acestea nu reusesc sa ofere imbunatatiri pe termen lung.
In locul tehnicii “stop-start”, care poate fi nesatisfacatoare pentru partenera, este mai bine ca barbatii sa invete cum sa moduleze si sa reduca nivelul de excitare, prin miscari lente, senzuale, respirand in acelasi timp lent si profund. Scopul este acela de a mentine nivelul de excitare sub pragul ejacularii, si de a mentine o erectie buna.
Aceste tehnici de control al respiratiei par sa aiba un efect de calmare si, in acel moment, par chiar sa functioneze. insa experienta clinica si studiile stiintifice sugereaza faptul ca imbunatatirile obtinute prin aceste metode nu se mentin in general pe termen lung.
Masturbarea inainte de actul sexual este o tehnica folosita de multi barbati tineri.
Dupa masturbare, penisul poate fi desensibilizat, avand ca rezultat posibil o intarziere mai mare a ejacularii dupa perioada de recuperare. Intr-o abordare diferita, barbatul invata sa recunoasca semnele excitarii sexuale crescute, si cum sa isi mentina nivelul de excitare sexuala sub intensitatea care determina intr-un final reflexul ejaculator.
Astfel de tehnici de autoajutor, partial eficiente pe termen scurt, pot chiar sa sporeasca ejacularea precoce in loc sa o aline, din moment ce ignora sau calmeaza in mod deliberat senzatiile sexuale, care trebuie controlate pentru a putea imbunatati aceasta stare.
Tratament farmacologic
Diferite tratamente orale pe baza de prescriptie medicala au fost utilizate cu succes, ca urmare a diagnosticului de ejaculare precoce.
Cremele sau spray-urile topice cu componente anestezice precum lidocaina si prilocaina, care desensibilizeaza penisul si ajuta astfel la intarzierea ejacularii, au avut rate de succes moderate in cadrul unor studii mai mici.
Insa aceste anestezice topice sunt adesea dificil de dozat, si pot provoca senzatia de amortire glandului/penisului, avand ca rezultat pierderea erectiei si/sau ejacularea, daca doza este prea mare. Exista si posibilitatea de a transfera compusul anestezic partenerei, reducand astfel senzatiile placute si ducand la anorgasmie.
Alte metode
Alte tehnici de autoajutor, incluzand prezervative duble sau care contin anestezice (prezervative “de intarziere”), care produc un usor efect de amortire, sunt partial eficiente pe termen scurt, insa pot in final sa sporeasca ejacularea precoce in loc sa o aline, din moment ce ignora sau calmeaza in mod deliberat senzatiile sexuale, care trebuie controlate pentru a putea imbunatati aceasta stare.
2 Comments
Nu am chef de sex
Pingback: Ejacularea precoce – cine este afectat – SexLifeStyle