Febra la copii, în sine nu este o boală, ci este un semn că organismul luptă împotriva unei infecţii.
Febra la copii anunță în general infecţii bronho-pulmonare, din sfera ORL, gripă sau simple răceli.
Febra la copii se ia în considerare dacă temperatura intrarectală depăşeşte 38 grade (temperatura externă este cu 0,5 grade mai mică). O temperatură normală este aceea care variază între 36,1-37,8 grade.
Febra la copii ca atare nu este ameninţătoare de viaţă
Febra la copii ca atare nu este ameninţătoare de viaţă decât dacă este persistenta şi se menţine tot timpul peste o valoare prag de 41 grade (valoare intrarectală).
Impulsul părinților de a administra copilului cu febră ibuprofen sau acetaminofen nu este întotdeauna cea mai bună soluţie.
Febra la copii este un mecanism fiziologic cu efecte benefice în lupta împotriva infecţiei, iar reducerea febrei poate împiedica, de fapt vindecarea. De asemenea, nu există dovezi solide că febra agravează o boală sau că va cauza complicaţii neurologice pe termen lung. Astfel, obiectivul principal ar trebui să fie îmbunătăţirea stării generale şi a confortului copilului, decât normalizarea temperaturii corpului.
Cuprins articol febra la copii:
Febra la copii: cum o tratăm?
Părinţii ar trebui să se concentreze asupra stării generale de sănătate a copilului său și a simptomelor sale;
- Trebuie urmărit dacă micuţul este activ, dacă se joacă sau este letargic, dacă apar dificultăţi de respiraţie, dacă prezintă dureri sau dacă are erupţii cutanate. Toate acestea sunt indicii ale unei boli şi trebuie să se instituie imediat tratamentul.
- Hidratarea este foarte importantă. O temperatură care creşte cu rapiditate, devine o problemă. În cazul în care copilul are gura uscată sau urinează mai puţin că de obicei sau dacă prezintă vărsături, se recomandă sărurile de rehidratare orală, cele care sunt deja uşor îndulcite pentru a fi mai uşor de băut de către copil. Dacă nu are stări de greaţă sau vărsături, orice tip de băutura va dori să consume copilul este foarte bună: băuturi răcoritoare pentru copii, apă sau ceai.
- Se va lua legătura cu medicul pediatru. În timpul consultaţiilor regulate la medicul pediatru, părintele ar trebui să întrebe medicul ce măsuri ar trebui să ia în cazul în care copilul se îmbolnăveşte şi cum ar putea fi diminuată febră. Pe de altă parte, imediat cum micuţul are febră, medicul trebuie contactat.
- Se va acţiona imediat atunci când copilul suferă de boli cronice. În aceste cazuri, febra poate agrava afecţiunea. De asemenea, temperatură ridicată poate solicita mult mai mult inima unui copil care a fost diagnosticat cu cardiomiopatie. În astfel de cazuri este important să se elaboreze un plan de intervenţie în timpul vizitelor la medic.
- Atenţie sporită în cazul febrei la copiii foarte mici. Dacă un copil cu vârsta sub un an are febră de peste 38.5 C sau chiar mai mare trebuie consultat imediat sau dus de urgenţă la medicul pediatru. Până la vârsta de un an, copiii sunt prea mici pentru a li se administra orice tip de medicamente, iar febra poate fi semnul unei boli grave.
- Medicamente utile în caz de necesitate. Specialiştii recomanda, totuşi, părinţilor să aibe la îndemână atât ibuprofen cât şi acetaminofen pediatric, pentru orice eventualitate. Cercetările au demonstrat că un procent mare de părinţi le administrează copiilor fie o doză prea mare sau prea mică de medicament sau nu finalizează tratamentul indicat de medic – atitudini care sunt în defavoarea ameliorării bolii.
- Copilul cu febra trebuie să se odihnească suficient. Nu se va trezi un copil care are febră pentru a i se da medicamente. În cazul în care copilul doarme, înseamnă că acesta se simte confortabil (excepţie fac situaţiile în care febra este foarte avansată). Un copil care are temperatură ridicată va dori să se odihnească mai mult ca de obicei.
Modalităţile de tratament al febrei la copii pot fi diferite. Nici un părinte nu ar trebui să se streseze decât dacă febra copilului său depăşeşte 38.5 C sau persista mai multe zile.
Febra la copii este un răspuns normal al organismului prin care acesta diminuează puterea de reproducere a virusurilor şi bacteriilor, o abilitate a acestuia de a produce mai multe globule albe în sânge care ajută la luptă împotriva infecţiilor.
Febra la copii: tratament naturist
- Compresele cu apă rece reprezintă cel mai popular remediu naturist de tratare a febrei uşoare. Un prosopel curat sau o compresă sterilă, umezătă în apă foarte rece şi pusă pe fruntea copilului poate fi foarte eficientă în cazul febrei la copii.
- Împachetarea copilului în cearşafuri umede reprezintă o modalitate eficientă pentru reducerea febrei. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Combinarea celor două metode (compresele reci și împachetarea copilului în cearşafuri umede ) grăbesc răcirea corpului copilului şi reechilibrarea temperaturii acestuia.
- Hidratarea în cazul febrei la copii este o condiţie obligatorie. Pe lângă faptul că ajută la scăderea temperaturii corporale a copilului, creşterea consumului de lichide contribuie la prevenirea deshidratării organismului. Deshidratarea este o afecţiune extrem de gravă, care poate pune în pericol viaţa copilului. Este bine să se consume cât mai multe lichide – preferabil apă, dar şi supe sau ceaiuri călduţe (ceaiul de soc este bun pentru scăderea febrei). Asigură-te că are în permanenţă o sursă de apă lângă el, pentru a-l stimula să bea mai des.
- Băile cu apă călduţă au rolul de a scădea temperatura corporală a copilului şi de a-l ajuta să se simtă mai confortabil când este bolnav. Bagă copilul în cadă cu apă călduţă şi ţine-l cam 10 minute, timp în care ai grijă să îl speli cu buretele pe tot corpul. Asigură-te că în baie este suficient de cald pentru a evita ca celui mic să i se facă frig atunci când este scos din apă. Frisoanele sunt destul de naplacute şi incofortabile pentru cel mic.
- Ceaiurile sunt eficiente în combaterea febrei copilului, deoarece contribuie la hidratarea organismului. Însă dincolo de acest efect important, specialiştii au constatat că anumite ceaiuri din plante au beneficiul de a reduce febră. Ghimbirul, coada şoricelului, mentă sau florile de soc sunt doar câteva dintre plantele cu puternic efect terapeutic în ceea ce priveşte febră.
- Repausul la pat este un remediu eficient împotriva febrei la copii. În cazul în care copilul cu febra rămâne activ şi se agită, temperatura corpului are tendinţa de a creşte şi de a-i agrava starea de sănătate. Asigură-te că în camera în care se odihneşte copilul este o temperaturta constantă, nu foarte mare, pentru a evita supraîncălzirea organismului. În acelaşi scop, este esenţial să îmbraci copilul în hăinuţe subţiri şi din materiale naturale.
- Sistemul imunitar al copilului este cel care lupta cu febra. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât febra este “învinsă” mai uşor. Atunci când înfrunta febră, imunitatea copilului are nevoie de un mic impuls, care să o ajute să “doboare” acest simptom neplăcut. Impulsul poate fi oferit de o alimentaţie sănătoasă, bogată în nutrienţi esenţiali, şi de suplimente naturale, pe bază de plante sau vitamine.