Foarte multi tineri poate din teribilism, poate si din cauza anturajului recurg la anumite obiceiuri nesanatoase pentru inima – la droguri, la fumat, pe care le combina cu alcool.
“Sigur ca de fumat stiam, era o poveste veche, se stia ca cei care fumeaza imbatranesc mai repede, este cunoscut si notat ca factor de risc pentru boala coronariana, pentru ateroscleroza, pentru arteriopatie si avem mereu bolnavi din acestia care au vasele bolnave si care sunt foarte mari fumatori. In afara de afectarea plamanului, afecteaza inima, toate vasele si este o chestiune foarte clar recunoscuta. Motiv pentru care exista ghiduri ale Societatii Europene de Cardiologie referitoare la suprimarea fumatului. Se merge pe etape. Intai se vorbeste cu bolnavul, apoi i se dau materiale informative, totdeauna se vorbeste si cu familia, dupa aceea se vorbeste la telefon cu bolnavul, este un element de preventie important. Nu m-as referi numai la inima, acesti bolnavi fac cancer pulmonar, cancer de buza, cancer de laringe.”, a spus prof.univ.dr. Rodica Avram, sef Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Fumatul este extrem de nociv
Fumatul este extrem de nociv si in exces duce la o dependenta reala, la fenomene neurologice, si la imbatranire. Se realizeaza tulburari de metabolism, vasospasme si modificari locale vasculare care duc la ingustarea si imbatranirea prematura a arterelor.
“In afara de fumat in momentul de fata mai sunt si alti factori externi, cafeaua, in exces nu as spune ca este daunatoare. S-au facut studii cu cinci cafele pe zi care nu au dat niciun efect secundar important la o persoana sanatoasa. La o persoana care este mai fragila si are tendinta de tulburari de ritm cafeaua in exces poate da aritmii, poate da o intoxicatie de cafeina, pana la urma este un stimulent, un energizant. Atunci apar tahicardii, apar tulburari de ritm mai ales la anumiti tineri care au un grad de predispozitie. Si tinerii au foarte frecvent ceva care se numeste prolaps de valva mitrala si nu este o maladie in sine, tine de elasticitatea tesuturilor tari. Aceste persoane pot fi mai sensibile la excesul de cafea.
Alcoolul consumat in cantitati mari este nociv
“In ultima perioada trebuie sa ne gandim si la alcool, care, consumat in cantitati mari este destul de nociv. Exista o cardiomiopatie alcoolica, afectare miocardica cu inima mare si daca asociat cu o alta patologie lucrurile nu pot sa mearga decat prost, pentru ca muschiul inimii este afectat, inima creste si devine insuficienta, apar tulburari de ritm si foarte adesea o patologie poate fi legata de consumul de alcool. Exista ceva care se numeste holliday hard syndrom, o persoana chiar tanara, nu trebuie neapart batrana, la sfarsit de saptamana face un chef, fie ca este o zi de sarbatoare, un exces de alcool aduce persoana respectiva cu fibrilatie atriala si vine in urgenta cu palpitatii, cu lipsa de aer, si are de fapt un atac cu fibrilatii atriale.”, a spus prof.univ.dr. Rodica Avram, sef Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Tinerii consuma des energizante care duc la palpitatii
“Se consuma energizante si mai ales ca se consuma droguri. Unii tineri recunosc si sunt destul de frecventi tinerii care vin la control acuzand palpitatii – mi se zbate inima, sunt nervos, sunt agitat si aflii ca de fapt folosesc multe energizante. Sigur ca acest aspect afecteaza dand tahicardii. In momentul in care se adauga drogurile pot sa apara tulburari de ritm foarte grave. Am avut cazuri de tineri cu aritmii ventriculare care sunt grave si te pot ucide, tahicardii ventriculare soldate cu sincopa care au recunoscut un consum de droguri si infarct.”, a spus prof.univ.dr. Rodica Avram, sef Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Drogurile consumate in exces duc la mai multe efecte, in primul rand cele psihice, apoi la acelea care sunt legate de cord, cum ar fi palpitatii, neliniste, durere in piept insotite de o stare de agitatie. Din fericire, in decurs de 24 de ore, odata cu eliminarea drogurilor, bolnavul se poate linisti, dar cand sunt consumate in exces se poate ajunge la o insuficienta cardiaca a omului batran.
autor: Liana Gorun
1 Comment
Pingback: Carnea procesata este inclusa in categoria – cancerigena pentru oameni | Asociatia Medicilor de Familie Mures