Extrem de neplacuta prin manifestari, nu ocoleste pe nimeni! Afla care este cel mai important lucru in caz de diaree! Parinti, stiti ce trebuie sa faceti?
Dupa cum se stie, la diaree apar scaune apoase frecvente. Cele mai multe atacuri de diaree sunt autolimitate si se termina in cateva zile. Afectiunea (diaree) poate fi insotita de greata, varsaturi si / sau febra. Cel mai important lucru este sa evitati deshidratarea.
Asigurati-va ca beti mereu cantitati suficiente de lichide, in special atunci cand calatoriti intr-un climat cald. Acest lucru este extrem de important pentru copii care au diaree. in cazul in care copilul este agitat sau iritabil ori prezinta semne de sete puternica, are ochii adanciti in orbite, ielea este uscata cu elasticitate redusa, deshidratarea este deja avansata si trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala.
Daca tranzitul intestinal este accelerat si scaunele sunt foarte frecvente, apoase sau contin sange, sau dureaza de mai mult de trei zile, la fel, trebuie sa solicitati asistenta medicala. in cazul in care, asistenta medicala nu este disponibila, trebuie administrat un tratament complet de trei zile cu ciprofloxacina – denumire generica, poate fi comercializata sub alte denumiri: 500 mg de doua ori pe zi pentru adulti, 15 mg/kg corp de doua ori pe zi pentru copii.
Cum se prepara, in caz de diaree, „gustul lacrimilor”
Imediat dupa ce incepe episodul de diaree, beti cat mai multe lichide, cum ar fi: solutie de rehidratare orala, apa fiarta, tratata sau imbuteliata, ceai diluat, supe sau alte lichide sigure. In caz de diaree, evitati sa consumati bauturi care tind sa elimine apa din organism, inclusiv cafea, bauturi prea dulci, unele ceaiuri medicinale si alcool.
Cantitatea de lichide sau solutie de rehidratare orala care trebuie bauta
Copii sub 2 ani – pana la jumatate de ceasca dupa fiecare scaun
Copii de 2-10 ani – pana la 1 ceasca dupa fiecare scaun
Copii mai mari si adulti – cantitate nelimitata
Daca nu sunt disponibile saruri de rehidratare orala, amestecati sase lingurite de zahar plus o lingurita rasa de sare intr-un litru de apa („gustul lacrimilor”) si beti asa cum se indica in tabel.
Contrar convingerilor obisnuite, nu sunt recomandate medicamentele care reduc tranzitului intestinal. La copii, aceste preparate nu trebuie folosite, deoarece pot provoca obstructie intestinala.
Ce trebuie sa faceti pentru a nu avea diaree
Profilaxia bolii diareice – trebuie respectate o serie de masuri de igiena personala si colectiva :
– spalarea pe maini ori de cate ori este cazul (inainte si dupa masa, dupa folosirea WC-ului, la venirea acasa)
– spalarea sub jet puternic de apa a fructelor si legumelor
– consumul de apa doar din surse sigure, autorizate
– verificarea termenului de garantie si a mentinerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumparam
– evitarea consumului de conserve, mai ales in sezonul cald
– evitarea consumului de bauturi neimbuteliate
– evitarea consumului de alimente care se altereaza repede (frisca, creme, maioneze), a inghetatei dezghetate
– efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucreaza in sectorul alimentar, personalul din instalatiile centrale de apa si personalul de ingrijire din sectorul infantil
In situatia aparitiei semnelor de boala se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat.
Parintii trebuie sa-si supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena: spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, apa doar din surse sigure s.a.). Prevenirea este singurul mijloc de protectie impotriva infectiilor si a bolii diareice acute.