Homeopatia este o metodă terapeutică ştiinţifică şi eficientă care stimulează tendinţa naturală a organismului spre vindecare. Medicii homeopaţi tratează pacienții cu preparate foarte diluate despre care se crede că provocă oameniilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient.
Tratamentul homeopatic poate fi aplicat la tratarea unei mari varietăți de boli:
boli ale pielii, micoze, psoriazis, vitiligo, alergii, astm, infecții repetate, astenie, surmenaj, boli datorate stress-ului, manifestări psihice ca frica, iritabilitatea, etc., tulburări sexuale, probleme digestive, diaree, constipație, migrene, amețeli, nevralgii, probleme după traumatisme, dureri articulare, probleme apărute în timpul sarcinii, lăuziei și alăptării, probleme datorate apariției dinților la sugari și multe altele.
În homeopatie nu există boli, ci doar bolnavi. Valoarea ştiinţifică a homeopatiei reiese din faptul că se bazează şi respecta o serie de principii şi legi clare, bine definite, şi care au fost verificate în timp, fiind aceleaşi de peste 200 de ani. Acesta este un mare avantaj, dacă luăm în considerare că în ultimii 10 ani unele medicamente alopate şi-au schimbat indicaţiile, iar altele chiar au fost scoase de pe piaţă.
Aşa ceva nu s-a întâmplat în domeniul homeopatiei. Materia medicală homeopată cuprinde peste 2000 de remedii verificate. Nu se poate vorbi despre efectul placebo sau autosugestia, deorece el nu există la animale, ba mai mult există remedii homeopate chiar şi pentru plante. Coincidenţă vindecării după un tratament homeopatic este mult prea mare ca să poată fi pusă numai pe seama efectului placebo.
Avantajele homeopatiei sunt multiple, începând cu faptul că medicamentele homeopatice, corect administrate, nu determina reacţii adverse, pentru că sunt realizate din substanţe naturale.
Remediile homeopatice se pot administra fără grijă în timpul sarcinii şi în timpul alăptării, atât la copii cât şi la adulţi, la orice grupă de vârstă, ele neavând efecte secundare şi nici un efect nociv asupra fătului, ceea ce e un lucru foarte important.
În România homeopatia este recunoscută oficial de Ministerul Sănătăţii, alături de alte două metode terapeutice (fitoterapia şi acupunctură), şi este practicată numai de către medici care au absolvit un curs postuniversitar de trei ani, efectuat în cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor.
Există opinii care spun că medicina alopată este de natură să dezamăgească în anumite situaţii. De fapt, trebuie acordat fiecărei metode creditul necesar, dar e important să şi recunoaştem limitele fiecărei metode în parte, fără să exagerăm nici într-o parte, nici în cealaltă. Trebuie apelat, atunci când este nevoie, şi la alopatie, şi la homeopatie, fără a exagera nici posibilităţile, nici limitele fiecărei metode.
Sursa: Televiziunea Medicala