Inseminarea artificială și fertilizarea in vitro sunt cele mai frecvente și eficiente tehnici de reproducere umană asistată. Principala diferență dintre ele o reprezintă numărul de ovocite pe care le-a produs femeia și locul de fertilizare.
Trebuie specificat inca de la inceput ca procedura de inseminare artificială nu este recomandată, nefiind de nici un folos, celor care au probleme cu trompele uterine. Pentru acestea, ramane opțiunea fertilizării in vitro.
Pentru inseminarea artificială este necesar ca pacienta să ovuleze. Dacă din cauze medicale acest lucru nu se întâmplă în mod natural, specialistul în infertilitate va recomanda un tratament care să… încurajeze dezvoltarea și eliberarea ovulului. Apoi, în ziua 14 a ciclului menstrual, are loc inseminarea. Aceasta constă în introducerea în colul uterin (inseminare intracervicală) sau uter (inseminare intrauterină) de spermă de la partener, preparată în laborator, ulterior separării spermatozoizilor funcționali de alte componenete și de lichidul spermatic.
Inseminarea artificială este recomandată atunci când cauza infertilității este ovulatorie, cervicală, provocată de patologii masculine minore sau atunci când cauza este necunoscută.
Fertilizarea in vitro, în schimb, este o tehnică de reproducere umana asistată mai eficientă decât inseminarea artificială și cu indicații mai largi decât aceasta. Pe parcursul unui ciclu FIV, specialistul în infertilitatate va conduce un tratament hormonal de stimulare ovariană, în vederea obținerii unui număr atât de mare cât se poate de ovocite. Când acestea ating maturitatea, sunt colectate din ovare printr-o procedură denumită puncție ovariană, fertilizate și crescute în laborator, apoi transferate în uter (embriotransfer). Eventual, se poate administra medicație pentru a optimiza receptivitatea uterină și momentul transferului de embrioni.
Fertilizarea in vitro este recomandată în acele cazuri în care femeia suferă de boli ale trompelor uterine (cu leziuni sechelare sau obstrucții) ori când trompele sunt absente, în cazurile de endometrioză, tulburări ovulatorii (ovare polichistice), subfertilitate masculină (număr redus sau motilitate redusă a spermatozoizilor) sau infertilitate de cauză neprecizată.
Avantajele inseminării artificiale
- Este o procedură mai simpla, mai puțin invazivă decât FIV și are costuri mai reduse;
- Permite ca fertilizarea să se producă natural, în uterul femeii;
- Oferă șanse mari de obținere a unei sarcini în cazurile de infertilitate masculină.
Dezavantajele inseminării artificiale
- O femeie poate experimenta 3 până la 6 inseminări artificiale până la obținerea unei sarcini, rata de succes „din prima” fiind semnificativ redusă; astfel, poate apărea riscul de frustrare al partenerilor;
- Pentru că inseminarea trebuie făcută la un moment exact, ambii parteneri trebuie să aibă disponibilitatea de a se prezenta la clinica de fertilitate în exact ziua ovulației.
Avantajele fertilizarii in vitro
- În urma tratamentului de stimulare ovariană se pot obține mai multe ovocite; acestea pot fi crioprezervate și folosite în mai multe embriotransferuri (în caz de eșec sau dacă partenerii își doresc încă un copil);
- Procedura nu cauzează probleme de sănătate pe termen lung;
- In cazul efectuării de teste genetice și imunologice, sunt reduse riscurile de avort;
- Înainte de a fi transferați, embrionii pot fi testați genetic pentru a elimina riscul transmiterii unor defecte genetice.
Dezavantajele fertilizarii in vitro
- O probabilitate de 30% de a obține o sarcină multiplă, având în vedere că, din motive de siguranță, sunt de obicei transferați doi embrioni;
- Exista riscul de hiperstimulare ovariană în timpul tratamentului;
- Exista riscul unei sarcini extrauterine;
- Nu sunt excluse complicațiile la naștere, respectiv naștere prematură sau copil cu greutate mică.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
4 Comments
Pingback: Inseminare artificială versus fertilizare in vitro • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Cum se congeleaza ovocitele. Sfaturile Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Rezerva ovariană de la A la Z • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: A inceput programul de acordare de vouchere de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor FIV. Care sunt conditiile • VoxMedical | Viata si sanatate