Durerile de cap sunt diverse, iar intre acestea, migrena reprezinta una dintre cele mai mari suferinte. Medicii spun ca, pe o scala in care zero este absenta oricarei dureri si 10 este cea mai mare durere posibila, migrena este plasata peste numarul 8, aproape de 9.
Care sunt cauzele migrenelor, cum se manifesta si, mai ales, cum se trateaza migrenele
“Migrenele sunt niste forme specific de durere de cap. Migrenele sunt hemicranii, deci asta inseamna ca sunt dureri pe jumatate de cap, cu caracter pulsativ, insotite de greturi si varsaturi. Migrenele sunt niste dureri de cap date de o instabilitate a vaselor, sensibilitate a vaselor de sange, care la anumiti stimuli fie se contracta exagerat, fie se contracta foarte mult. Aceasta reactie vasculara poate fi declansata de anumiti factori numiti triggeri”, spune dr. Daniela Reisz, , medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.
In timpul migrenei pacientul nu poate sa faca nimic, are fotofobie si fonofobie
Migrenele sunt o patologie care au o componenta genetica, sunt mai frecvente la femei, se coreleaza cu statutul hormonal al femeii si sunt o patologie uneori extrem de handicapanta. Pentru ca in migrena, durerea de cap este descrisa ca fiind foarte intensa. Daca consideram o scala vizuala in care 0 este absenta oricarei dureri si 10 este cea mai mare durere posibila, migrena este plasata undeva pe la 8, pe la 9. Deci e o durere foarte mare de cap, care handicapeaza pacientul. In timpul migrenei pacientul nu poate sa faca nimic, are fotofobie, adica il deranjeaza lumina, are fonofobie, adica il deranjeaza zgomotul, se retrage intr-o camera in umbra, isi pune perna pe cap si sufera. Si episodul obisnuit de migrena dureaza 2-3 ore, dar in cazuri extreme poate sa ajunga si la 48 de ore. Si daca pacientul are o durere de cap atat de intensa de 4-5 ore, asta inseamna ca el este scos din circuitul functional, este scos din activitatile lui zilnice si migrena este una dintre bolile care da un absenteism destul de mare la locul de munca, si zile de concediu si perturbarea activitatii profesionale, dar si sociale in acelasi timp.
Migrena: care este tratamentul
Migrena se trateagza, criza de migrena se trateaza in general cu o clasa de medicamente numite triptani. Sunt medicamente descoperite relativ recent , 10-15-20 de ani, si in prezent pe piata sunt destul de multe medicamente din clasa aceasta a triptanilor. Sunt extreme de eficiente in tratamentul migrenei, cupeaza criza, dar cumva sunt conditionati de faptul ca trebuie administrati la inceputul, la debutul durerii de cap.
Sunt migrene care debuteaza nocturn si atunci in cazul acelor migrene e mai greu sa surprinzi momentul zero al durerii de cap.
O alta clasa de medicamente, care s-a folosit mult in trecut, sunt derivatii de ergotamina si care, de asemenea, sunt foarte eficienti in tratamentul migrenenlor. O alta clasa de medicamente care da rezultate in migrene este cofeina. Acuma, in general, migrena nu prea raspunde la inflamatoarele nesteroide, acestea care le luam obisnuit pentru dureri de oase si alte dureri, si poate sa raspunda in schimb la o combinatie de paracetamol cu aspirina.
Modul de reactie difera de la individ la individ si depinde pana la urma si de mecanismele subtile ale migrenei, spun medicii.
Pacientul cu migrena este bine sa isi faca un jurnal al durerilor de cap in care sa noteze contextul in care apar acele dureri de cap. Astfel el ajunge sa isi cunoasca boala si sa observe un pattern si anumiti factori care declanseaza.
Migrena poate fi declansata de vinul rosu, poate fi declansata de branzeturi fermentate, poate fi declansata de lipsa de somn, de excesul de somn, poate fi declansata de hipoglicemie, adica de faptul ca pacientul nu a mancat nimic toata ziua, poate fi declansata de o oboseala mai mare, de ciclul menstrual. Unii din factorii acestia declansatori pot fi evitati pana la un punct si asta poate usura destul de mult viata pacientului.
Pe de alta parte, jurnalul acesta de migrena ne ajuta pe noi doctorii sa stim daca tratamentul pe care il dam este eficient sau nu. Pentru ca in afara de tratamentul crizei exista si un tratament de preventie a crizelor, care se ia pe termen lung, minim sase luni de zile, si este important sa vezi ca este eficient sau nu este eficient tratamentul pe care il administrezi, pentru ca medicatia de preventie a migrenei este in anumite situatii chiar medicatie serioasa.
Migrena, de obicei, debuteaza in adolescenta, dar sunt anumite situatii in care debuteaza si la copii
“Copilul poate sa faca o forma foarte particulara de migrena, migrena abdominala, care se manifesta prin dureri de burta foarte puternice, care de multe ori duc la interventii chirurgicale care se dovedesc a fi inutile, pentru ca copilul vine cu o simtomatologie dureroasa extreme de prezenta. Deci aceea e migrena abdominala a copilului. Practic, la 6,7, 8, 9, 10 ani poate debuta migrena si poate sa fie o forma de boala cu crize frecvente, sau o forma de boala cu crize extrem de rare. In general nu ne asteptam sa vindecam migrena”, mai spune dr. Daniela Reisz, medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO:
1 Comment
Pingback: 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti • VoxMedical | Viata si sanatate