Ne place sau nu, obezitatea devine o problemă tot mai mare a românilor, indiferent de vârstă. Grupul pentru Studiul Obezității, constituit la Timișoara, se ocupă de peste 15 ani de această problemă, ajungându-se în prezent la operații săptămânale pentru obezitate. Specialiștii în chirurgia obezității vorbesc despre metodele de abordare a acestei afecțiuni.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: „Din păcate, chirurgia obezității devine tot mai actuală. Cel puțin din două motive: odată cu popularizarea acestei probleme, o mare parte din pacienții, din obezi, de fapt – haideți să le spunem așa, pentru că nu are nimic peiorativ – aceste persoane obeze au început să conștientizeze faptul că, de fapt, ei sunt bolnavi”, spune prof.dr. Fulger Lazăr, medic primar chirurg, coordonatorul Grupului pentru Studiul Obezității, Centrul Medical Sfânta Maria Timișoara.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: „Această obezitate duce, în timp, la apariția tulburărilor metabolice, și diabetul zaharat este pe primul plan, tulburările cardio-circulatorii, și aici hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sunt punctele majore de suferință și să nu mai vorbim despre co-afectarea aparatului locomotor prin supraîncărcare, genunchii și articulațiile șoldului nu sunt pregătite să ducă o greutate de două-trei ori mai mare. În acest context, odată cu popularizarea rezultatelor bune obținute prin chirurgia obezității, un număr tot mai important de persoane s-au adresat nouă pentru aceste tratamente, iar pe de altă parte, lumea a devenit interesată de problemă. Și s-au făcut studii, s-au făcut diferite statistici care au arătat, din păcate, că România este într-o pozție fruntașă în ceea ce privește obezitatea, și aceasta este din cauza unor obiceiuri alimentare nesănătoase și, discuția este prea lungă ca să insist, cât și a faptului că tineretul nostru face tot mai puțin sport. Deci problema este de mare actualitate, este de viitor, rezultatele sunt bune, binențeles cu riscurile legate de o intervenție chirurgicală”.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: ”Contraindicațiile sunt legate, în primul rând, de riscurile operatorii, de obținerea unui grad de compensare a parametrilor vitali, și, nu în ultimul rând, testele psihologice și psihiatrice trebuie făcute, pentru că o parte dintre ei au tulburări grave psihice, ele trebuie diagnosticate din vreme și tratate”.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: ”Ca și principiu de tratament, în chirurgia bariatrică sunt două mari tipuri de operații. Sunt operațiile restrictive, care, în general micșorează – ca să fie pe înțelesul tuturor – micșorează capacitatea individului să se alimenteze. Foarte la modă a fost, la un moment dat, inelul gastric, care crea o mică punguță, inelul gastric plasat în porțiunea superioară a stomacului, și care creează deasupra lui o punguță de 50-60 de mililitri, care atunci când se umplea avea drept consecință o senzație de sațietate și pacienții nu mai mâncau. Problema cu acest inel a fost așa că unii pacienți care sugeau toată ziua ciocolată și beau sucuri și, eu știu, înghețată și alte lucruri care se topesc în gură, ei de fapt nu slăbeau pentru că lichidele treceau prin orificiul inelului”.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: ”În ultimii zece ani, am achiziționat sau am adaptat – pentru că nu am inventat-o noi – o metodă care transformă stomacul într-un tub, în care se îndepărtează partea umflată a stomacului, ceea ce numim noi fornixul gastric și o parte din fornixul gastric. Are două efecte. Îndepărtând fornixul gastric se îndepărtează mucoasa gastrică care secretă niște hormoni numiți ghreline și care sunt responsabili de senzația de foame, iar pe de altă parte, volumul care poate să intre în stomac se reduce foarte mult și senzația de sațietate apare foarte repede și cu această operație am obținut rezultate foarte bune. Deci operațiile restrictive”.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: ”Alte operații sunt operații malabsorbtive, în care se ocolește o mare parte a tubului digestiv, by-pass-urile intestinale, și care sunt ceva mai eficiente, dar sunt mai drastice ca și efect, decât operațiile prezentate anterior. Dar fiecare din aceste tipuri de operații- restrictive și malabsorbtive – își au indicațiile. De exemplu, la un pacient de 360 de kilograme, poți obține o reducere, să zicem, până pe la 150-200, deci pierde până la o treime din greutate, cu un proces restrictiv, dar el rămâne în continuare mult prea gras, la 180, să zicem, sau 160 de kilograme. De aceea, procedurile malabsorbtive pot să ducă spre o greutate ideală, iar procedura restrictivă să fie prima etapă, pentru că cea malabsorbtivă este mult mai complexă și durează mai mult. Îi faci prima procedură, obții o reducere a greutății și pe urmă, dacă nu s-a redus greutatea, faci procedura malabsorbtivă”.
Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical: ”De exemplu, nu v-am vorbit despre plicatura gastrică. Plicatura gastrică este o operație asemănătoare cu gastrectomia longitudinală, care transformă stomacul într-un tub, dar în loc să taie stomacul, înfundă ca un fald lumenul gastric, marea curbură, care este scheletizată și, prin asta, se diminuă lumenul și capacitatea de stocare a stomacului, fără a tăia stomacul. Este o metodă mai nouă, care se practică și care noi o avem în studiu să o comparăm, să-i comparăm rezultatele pe termen lung cu rezecția gastrică”, mai spune prof.dr. Fulger Lazăr, medic primar chirurg, coordonator al Grupului pentru Studiul Obezității.
DELIA SESCU BARBU
1 Comment
Pingback: Obezitatea poate fi rezolvată chirurgical prin mai multe metode – Super Women