Osteoporoza afectează aproximativ un milion dintre femeile aflate în postmenopauză, în România, arată datele puse la dispoziție de Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. La aceastea se adaugă un procent important de pacienți care necesită corticoterapie sistemică, precum și pacienții cu osteoporoze secundare.
Numită și “boala tăcută”, pentru că osteoporoza nu prezintă simptome timp îndelungat, afecțiunea poate avea urmări dramatice. Costurile terapiei, durata tratamentului și tendința de îmbătrânire a populației atrag atenția asupra importanței prevenției și diagnosticării precoce a osteoporozei.
Cuprins:
“Osteoporozaeste o boală degenerativă a osului, constând în demineralizarea osului, urmată de modificarea microarhitecturii, creșterea fragilității osului și având drept consecință finală, fractura la șocuri minime, sau mult sub ceea ce poate suporta un os sănătos normal”, spune dr. Ștefan Zaboș, medic primar endocrinolog.
Osteoporoza – cauze
Cauzele, în primul rând, la femei, este menopauza, dar sunt și altele. Îmbătrânirea – și aici intră deja și bărbații, care, după 60 de ani egalează la scor femeile ca incidență a bolii, unele medicamente, alte boli – boli de rinichi, boli ale tiroidei sau boli ale suprarenalelor, chiar unele medicamente administrate cu scop curative în alte boli, așa sunt antiinflamatoriile steroidiene, anticoagulantele și altele.
Osteoporoza – simptome
Osteoporoza este boala tăcută, nu prea dă semne la început. Când încep să apară, constau în dureri ale coloanei, scăderi în înălțime, deformare a coloanei, predispoziție la fracturi, deci la traumatisme minime, osul se rupe.
Osteoporoza – tratament
Tratamentul constă în terapia antiosteoporotică cu diverși agenți osteoporotici, fiecare având diferite calități.
Alimentația echilibrată, cu cantitatea corespunzătoare de calciu, are astfel de rol (de preventive, n.r.).
Mișcarea, expunerea la soare, sunt alte câteva modalități de a preveni, să spunem așa, boala. Deși studiile arată că nu se întâmplă chiar așa. Există indivizi , sau individe, care deja intră la menopauză cu un pachet, ca să spun așa, de fragilitate osoasă crescută.
Testul folosit actualmente, sau regula de aur a diagnosticului, este măsurătoarea DEXA, care apreciază densitatea minerală osoasă cu ajutorul razelor X. Este un test ușor de făcut, neinvaziv, cantitatea de raze este infimă – pentru că mulți se tem că este un test radiant – dar cantitatea este infimă, cam de 200 de ori mai mica decât la o radiografie.
V-am spus că există aceste femei, cu sindrom de masa osoasă scăzută, deci care deja intră în menopauză cu o moștenire osoasă mult mai mica decât ar fi normal și care sunt cele care se pretează la o evoluție rapidă a osteoporozei, cu consecințe uneori dramatice”, mai spune dr. Ștefan Zaboș, medic primar endocrinolog.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: