MedLife, cel mai mare operator privat de servicii medicale, introduce în premieră în medicina privată din România, tehnica ganglionului santinelă pentru depistarea stării generale a ganglionilor axilari, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente. Prin folosirea tehnicii ganglionului santinelă, multe dintre aceste femei pot evita limfadenectomia axilară (extirparea completă a ganglionilor axilari), o procedură invazivă care uneori poate fi urmată de complicaţii ale funcţionalităţii membrului superior.
Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe teoria de diseminare secvenţială a celulelor tumorale pe cale limfatică. Când apare această diseminare, invazia se produce iniţial în primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii. Acest ganglion a fost denumit ganglion santinelă şi are rolul de a indica prezenţa sau absenţa metastazelor în ganglionii regionali.
Tehnica ganglionului santinelă foloseşte trasori radioactivi sau/și coloranţi vitali care se injectează în jurul tumorii apoi se efectuează o limfoscintigrafie, la intervale prestabilite, astfel încât să se poată identifica regiunea ganglionară în care drenează limfa. După injectarea trasorului, intervenția poate fi facută la 6 ore, 12 ore sau 24 ore, astfel încât să existe timp suficient de migrare a trasorului spre ganglionul santinelă. Identificarea intraoperatorie a ganglionului santinelă se va face cu ajutorul unui « gamma finder » (detector portabil intraoperator de radiații gamma – model GAMMA/PET-PROBE SYSTEM, First Sensor, Germania). Acesta va fi extras şi trimis laboratorului de anatomie patologică. Dacă acest ganglion nu este invadat tumoral, nu va fi necesară limfadenectomia regională completă, concluzie la care s-a ajuns dupa numeroase studii. Dacă însă ganglionul este invadat, restul ganglionilor limfatici pot fi şi aceştia afectaţi şi se va impune o limfadenectomie regională completă.
“De-a lungul anilor de experienţă, am observat că în cazul cancerelor de sân în care se practicau intervenţii radicale, nu toţi ganglionii erau invadaţi tumoral. Astfel, extirparea tuturor grupelor ganglionare era o manevră care se impunea în lipsa unei alte soluţii, însă era excesivă şi invazivă în acelaşi timp. Sunt bucuros că avem şansa să efectuăm tehnica ganglionului santinelă, de rutină, în cadrul MedLife, fiind dealtfel o premieră pentru medicina privată, şi putem oferi mai multor femei o speranţă în plus pentru tratarea şi vindecarea cancerului de sân depistat în stadii incipiente“ a declarat dr. Gabriel Cristian Viişoreanu, medic specialist ecografie intervenţională la MedLife Griviţa.
Studii recente au arătat că doar 20-30% din cazurile cu cancer mamar prezintă diseminare neoplazică ganglionară, aşadar 70-80% din cazuri prezintă ganglioni axilari sănătoşi, iar limfadenectomia axilară este inutilă. Reactiile adverse dupa limfadenectomia regionala sunt severe: edem limfatic, serom axilar, durere cronică persistentă, tulburări de sensibilitate, unele dintre acestea manifestindu-se toată viață, altele imposibil de “ascuns” și suportat.
Statisticile arată că anul trecut 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân. Dintre acestea, 4.000 mor, cele mai multe având până în 45 de ani. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre femei au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%.
Din dorinţa de a diagnostica precoce cancerul mamar şi a oferi pacientelor sale în timp util un tratament la standerde moderne, indicat pentru a le salva viaţa, MedLife continuă să dezvolte şi să introducă cele mai noi tehnologii disponibile la nivel mondial.
Sursa: Televiziunea Medicala