Este cea mai comuna si frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand peste jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta boala cronica. Vorbim de neuropatia diabetica! Citandu-l pe prof.dr. Andrew Boulton, presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului – EASD: “Unde vezi diabet, vezi neuropatie diabetica!”. Vezi cazuri dramatice descrise de cunoscutul medic, prezent la Cluj-Napoca, la invitatia Societatii de Neuropatie Diabetica.
Prof.dr. Andrew Boulton a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitatia Societatii de Neuropatie Diabetica, la seminariile Departamentului de Neurostiinte al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Evenimentul a fost coordonat stiintific de prof.dr. Dafin Muresanu si a reunit lideri de opinie europeni si romani din domeniul diabetului zaharat si neurologiei.
Presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof.dr. Andrew Boulton, a confirmat prezenta si la Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic — Neurodiab, care se va desfasura în Bucuresti, în perioada 15-17 octombrie 2015.
Prof.dr. Andrew Boulton: ”atunci cand pierzi darul durerii îti dai seama cat este de important”
Neuropatia diabetica reprezinta distrugerea progresiva a fibrelor nervoase, afectand sistemul nervos autonom si pe cel somatic. Avand în vedere ca de multe ori aceasta complicatie ireversibila este nediagnosticata sau diagnosticata cand deja e prea tarziu, screeningul ar trebui sa înceapa cat mai devreme la persoanele cu diabet zaharat.
Neuropatia diabetica are un impact negativ asupra calitatii vietii, atat prin simptomele sale, cat si prin deficitele pe care le implica. Pe de o parte, manifestarile neuropatiei diabetice pot fi extrem de dureroase — arsura, senzatie de electrocutare, alte senzatii deranjate, care provoaca frecvent disfunctii grave fizice si psihice, precum si tulburari de somn. Pe de alta parte, neuropatia diabetica poate fi nedureroasa, transpusa în pierderea capacitatii de a simti durerea.
”Un chirurg a descris durerea ca fiind cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru omenire — doar atunci cand pierzi darul durerii îti dai seama cat este de important. Acest lucru este valabil si în cazul neuropatiei diabetice. Am întalnit cazuri de persoane care, din cauza neuropatiei diabetice aveau impresia ca picioarele lor sunt reci, au încercat sa le încalzeasca, dar au ajuns la noi cu arsuri grave, deoarece nu si-au dat seama ca, de fapt, temperatura la care le expuneau era foarte ridicata”, spunea prof.dr. Andrew Boulton.
”Am gasit obiecte în pantofii pacientilor care le-au cauzat ulceratii pentru ca ei nu au simtit ca le aveau acolo. Este extrem de important pentru persoanele cu diabet zaharat sa aiba grija de picioarele lor, sa le verifice zilnic, sa poarte încaltaminte adecvata, sa nu mearga desculte. Persoanele cu neuropatie tind sa cumpere încaltaminte mai stramta, deoarece au multi centri nervosi pierduti si au nevoie de mai multa presiune pentru a simti încaltamintea. Este recomandata o grija sporita în alegerea încaltamintei si sunt de evitat modelele cu varf ascutit”, a adaugat prof.dr. Andrew Boulton.
Prof.dr. Andrew Boulton: ”Daca firul becului e stricat, ramai fara lumina”
Educatia persoanelor care sufera de neuropatie diabetica este esentiala. ”Uneori este dificil de spus unui pacient ce înseamna neuropatia diabetica, iar noi, medicii, trebuie sa le explicam în termeni simpli, prin analogii. Nu spunem ca nervii sunt morti, ci le dam ca exemplu un bec care se aprinde daca tragi de un fir, dar daca firul e stricat, ramai fara lumina. Asa trebuie înteleasa legatura dintre piciorul lor si creier, caci daca firul, adica nervul, nu functioneaza, ei nu îsi pot da seama ce se întampla cu piciorul lor”, a completat prof.dr. Andrew Boulton.
Prof.dr. Andrew Boulton: ”Pacientul nu este ametit, ci nu mai poate merge corect, caci nu mai poate simti”
Prof.dr. Andrew Boulton a afirmat ca sustinerea familiei si a celor apropiati este extrem de importanta pentru persoana cu aceasta afectiune: ”S-a aratat ca neuropatia diabetica poate fi asociata destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearca sa mearga, dar este instabil si se gandeste ca lumea poate crede ca este ametit. Dar el nu este ametit, ci pur si simplu nu mai poate merge corect din cauza ca nu mai poate simti. În acest caz, bolnavii au nevoie de întelegere si empatie pentru a putea face fata afectiunii”.
1 Comment
Pingback: Diabetul zaharat? Cum arata un regim alimentar | rominfoactiv