Aspartam (E951), Isolmalt (E953), Acesulfam K (E950), ceară carnauba (E903), sorbitol (E420), acid malic (E296), acid citric (E330), acid ascorbic (E300), Lecitină din soia (E322), agent antiaglomerant (E470b), gumă gellan (E418), corectori de aciditate (E325, E332), colorați (E100, E133, E163), arome de fructe, de pepene, lămâie, mentă, extracte din plante și… urme de lapte. Asta, dar și alte E-uri, de la caz la caz, se găsesc în bomboane, dropsuri și drajeuri, aflate pe raft, în magazinele din țara noastră.
Un studiu, lansat marți de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, arată că 35,7% din dropsurile analizate, după etichete, nu au în conținut zahăr, însă au îndulcitori și conțin multe-multe E-uri.
”Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piața românească, (…) pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunostință de cauză”, anunță asociația amintită.
Studiul a vizat bomboane, dropsuri și drajeuri produse de firme de marcă, prezente pe piața din România. Dulciurile conțin între 1 și 10 E-uri, majoritatea având ca ingrediente patru-cinci asemenea aditivi alimentari. O lista a tuturor E-urilor poate fi consultată aici.
1 Comment
Pingback: Aparitii mass-media | A.N.P.C.P.P.S. Romania - Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania