Candida este o bacterie prezentă în mod normal în gât, gură sau zonele genito-urinare şi în intestine (în special Candida albicans). Candida Albicans poate suferi o mutaţie, ajungând de la o simplă bacterie inofensivă, la o ciupercă ce se împrăştie în tot corpul.
Tratamentul pentru candida diferă în funcţie de localizarea infecţiei, boala care a provocat candidoza, eficienţa sistemului imunitar sau rezistenţa speciilor de candida la anumite medicamente antifungice pentru candida.
Cuprins Tratament Candida
1. Generalităţi
6. Tratament candidoza cronică
Cauzele candidozei
Din cauza administrării prelungite de antibiotice, candida se dezvoltă în mod excesiv în tractul gastrointestinal. Această situaţie apare de fiecare dată când se utilizează antibiotice o perioadă îndelungată de timp. Astfel, este foarte important ca alături de antibiotice să se administreze şi un supliment cu acidofilus, pentru a creşte probabilităţile că bacteriile sănătoase să rămână în corp şi să împiedice suprainfecţia fungica.
O altă cauză a apariţiei candidei este dieta bogată în zahăr rafinat.
Dacă suspectăm candidoza este recomandat să limităm chiar şi consumul alimentelor sănătoase, cum ar fi fructele, care cresc riscul dezvoltării candidei.
Simptomele candidei
Candida se poate dezvolta în mai multe zone ale corpului şi în momentul în care începe să se multiplice exceviv, netratată poate provoca multe neplăceri deoarece poate afecta organele vitale, infiltrându-se în fluxul sanguin.
Unele dintre cele mai neplăcute simptome ale candidozei sunt:
- dureri de cap/migrene
- probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul acid, indigestia şi balonarea
- nivelul ridicat de oboseală
- mâncărimea rectală şi vaginala
- diaree sau constipaţie
- durere cronică
- modificarea stării de spirit, cum ar fi depresia, anxietatea şi iritabilitatea
- acneea şi eczemele
Tratament candida
Tratamentul pentru candida poate fi un tratament medicamentos sau un tratament naturist pentru candida. Cele mai folosite tratamente sunt cremele care se aplică direct pe zona afectată.
În cazul în care crema nu are efect asupra candidei, sau candidoza este prezentă şi în alte zone ale corpului decât extern, se folosesc medicamenteld orale.
Tratament naturist candida
- Usturoi – usturoiul conţine o serie de compuşi antifungici care distrug rapid fungii. Acesta stimulează funcţia imunitară şi este benefic în tratamentul pe termen lung, pentru candida. Există două moduri de utilizare a acestui tratament: tăiaţi un usturoi în jumătate şi frecaţi zonele afectate. Acest lucru poate provoca arsuri şi înţepături. Dacă reacţiile sunt prea intense, tăiaţi trei căţei de usturoi şi introduceţi-i în jumătate de ceaşcă de ulei de măsline pentru cel puţin 24 de ore. Utilizaţi compoziţia rezultată pe zonele afectate de până la trei ori pe zi.
- Uleiul de oregano – uleiul esenţial de oregano lupta împotriva fungilor care apar în timpul candidozei şi este chiar mai eficient decât acidul caprilic pentru inhibarea infecţiei cu candida.
- Goldenseal – este o plantă care poate fi utilizată pentru tratarea şi prevenirea infecţiilor candidozice. Aceasta conţine niveluri ridicate dintr-un alcaloid numit berberina, care are acţiune directă antifungică împotriva candidei.
- Uleiul de cocos – este un tratament eficient antifungic pentru candidă. În urma unui studiu s-a dovedit că uleiul virgin de cocos este la fel de eficient ca fluconazolul, un medicament farmaceutic larg utilizat pentru tratarea candidozei. Masaţi uşor zona afectată de candida, cu câteva picături de ulei de nucă de cocos, o dată pe zi.
- Iaurt – candida vaginală poate fi tratată cu ajutorul iaurtului, întrucât în urma descompunerii bacteriilor acestuia rezultă peroxid de oxigen, că produs secundar. Acesta distruge fungii candidozei şi restabileşte echilibrul acestora. Pentru utilizare, înmuiaţi un tampon cu iaurt simplu, neîndulcit şi introduceţi-l în vagin. Lăsaţi-l să acţioneze peste noapte. Faceţi acest lucru până când simptomele dispar.
- Oţet şi cidru de mere – când cavitatea bucală este afectată de candida, clătiţi-vă gura cu un amestec egal de oţet şi cidru de mere, la fiecare trei ore până când simptomele infecţiei dispar.
- Salvie şi rozmarin – un ceai concentrat din aceste plante reprezintă tratamentul eficient pentru candidă. Adăugaţi o lingură de salvie şi rozmarin, la o cană de apă fierbinte şi lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute. Strecuraţi ceaiul şi clătiţi-vă zona afectată de mai multe ori pe zi.
Tratament candidoza cronică
Modificările din dietă pot ajuta la controlul multiplicării candidei în organism. Aportul de zaharuri rafinate şi carbohidraţi care permit candidozei să crească în intestin, ar trebui reduse la minim. Dieta poate include faina albă şi sucurile de fructe. Alimentele cum ar fi brânză şi pâinea pot conţine fungi şi mucegaiuri. Îndepărtarea acestora din dietă poate ajuta la diminuarea reacţiilor de sensibilitate la fungi.
Medicamentele antifungice pot fi eficiente în tratarea candidozei cronice. Acestea pot fi sub forma soluţiilor orale pentru clătire, tablete, ovule şi creme vaginale. Medicamentele pentru candida vaginală care pot fi achiziţionate fără prescripţie medicală includ miconazolul, clotrimazolul şi ticonazolul. Există şi creme care combina medicamente antifungice cu corticosteroizi, pentru tratarea oricărei mâncărimi sau inflamaţii.
Probioticele sunt bacterii sănătoase care pot ajuta la prevenirea multiplicării fungilor şi echilibrează bacteriile din intestin şi mucusul membranelor. Produsele cu lactobacili acidofilus sunt un exemplu de probiotice eficiente pentru tratarea candidei.
Vitamina C, vitamina E, complexul vitaminic B şi acidul folic ajuta la consolidarea sistemului imunitar şi susţin organismul în lupta împotriva infecţiilor fungice cronice. Episoadele recurente de candida apar deseori la persoanele care au deficit de calciu. Ca atare, utilizarea de suplimente de calciu poate ajuta la reducerea riscului de candidoza.