Decât să faci o boală, mai bine te vaccinezi. Acesta este crezul mai multor medici pediatri sau de familie, iar printre argumentele pro vaccinare se află și experiențe de peste 30 de ani de medicină și mii de vaccinări fără probleme. Faptul că România are tot mai mulți bolnavi de tuberculoză și cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament îi face pe medicii pediatri să fie îngrijorați de faptul că unii părinți refuză să își mai vaccineze anti-TBC bebelușii, de exemplu.
Pro-vaccinare:
“Pentru mine, eu sunt adepta vaccinurilor, tot ce se poate aș face pentru că este mult mai ușor să faci un vaccin decât să faci o boală. Și ca și cost, și ca și complicații. Fiecare boală contagioasă are diferite complicații”, spune dr. Anamaria Goga, medic specialist în medicina familiei, adulți și pediatrie.
”Din păcate, da, cam de doi ani a început tendința asta, de frică de vaccinuri, de complicațiile care le dau, diferite boli care, de obicei, le citesc pe internet, le aud de la prieteni. Și , din păcate, mai sunt și câțiva doctori homeopați care recomandă că e mai bine să faci boala decât să faci vaccinul, pentru sistemul imunitar”.
Din punctul de vedere al medicilor pediatri este bine să se facă mai multe vaccinuri.
“În primul rând , care sunt cuprinse în programul național de vaccinări, deci de la naștere se face pentru hepatită B și BCG-ul, care în țara noastră, din păcate, tuberculoză este și este foarte important de făcut. Și hepatită este destulă., și B, și C, și A, dar de la naștere se face pentru hepatita B, în momentul nașterii, imediat. Este primul vaccin și apoi se face tri-vaccinul, să zicem, diftero-titanic-pertusis, iarăși, antipolio.
Eu, în experiența de 30 de ani, să zic, de când vaccinez, nu am avut nici o problemă majoră. Uneori se întâmplă să aibă o zi, două, febră și cam atât. Altele, nici reacții adverse, nu prea au fost”, precizează dr. Anamaria Goga.
Mai mult decât experiența îndelungată, vaccinarea propriilor copii este un alt argument pro-vaccinare.
Pro-vaccinare:
“Ca să nu facă boala, că previne 90 și ceva din sută, și, dacă pui în balanță și reacțiile adverse care sunt și riscul de boală, atunci este mai bine să faci vaccinul. Și eu, la copiii mei le-am făcut tot ce e posibil”, mai spune dr. Anamaria Goga, medic specialist în medicina familiei, adulți și pediatrie.
autor: DELIA SESCU BARBU
2 Comments
Cred ca refuzul parintilor de a-si vaccina copiii e o problema care va avea efecte grave in viitorul apropiat si ar merita mai multe articole, cu mai multe argumente documentate si convingatoare. Exista cazuri grave de sechele dupa bolile asa-zis usoare, ale copilariei, exista statistici care arata cat de mult s-au inmultit pe glob bolile altadata eradicate prin vaccin, exista studii care arata cat de rare sunt, de fapt, efectele adverse ale vaccinurilor. Teoria conspiratiei in legatura cu vaccinurile a inceput acum vreo cincisprezece ani, din cauza unui studiu care spunea ca acestea ar putea provoca autism la copii. In timp, studiul cu pricina a fost contestat cu probe, autorul l-a retras, dar extinderea internetului si a retelelor sociale a dus la o raspandire foarte mare a ideii ca vaccinele sunt nocive.
Pingback: Inscrierea copiilor la scoli ai gradinite nu e conditionata de vaccinare, conform Ministerului Sanatatii | Asociatia Medicilor de Familie Mures