Vaccinul Hexavalent: În primul an de viaţă sunt prevăzute 6 vaccinări recomandate (antipoliomielită, antidifterică, antitetanos, antihepatită, antituse convulsivă şi anti Haemophilus Influenzae de tip B), toate legate de boli greu de tratat şi care ar putea în schimb să pună în pericol viaţa şi sănătatea copilului tău. Există unui “vaccin hexavalent”, care le conţine pe toate şase, astfel pot fi făcute toate împreună. Este vorba de vaccinul hexavalent produs de GlaxoSmithKlein, (acum se foloseşte Hexacima).
Aşa cum spune comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii, prima furnizare a fost făcută de către firma SC GlaxoSmithKlein SRL, şi anume a vaccinului produs de casa farmaceutică cu acelaşi nume, e vorba de cel scos din comerţ în multe ţări din lume. Retragerea acestuia a fost foarte puţin mediatizată, iar în România nu s-a vorbit deloc.
Deşi în 19 ţări au fost retrase mii de loturi de vaccin hexavalent, fiind catalogat ca si cauza de SIDS (pe de-o parte provocat de loturi contaminate, pe de alta datorita apneei nocturne si refluxului pe care acest vaccin le poate provoca în anumite cazuri).
Din cele peste 3 milioane de vaccinuri hexavalente retrase în lume, destinate nou născuţilor de 3 luni, încă astăzi nu se spune nimic în sursele mediatice. Ştirea oficială de retragere a explodat la nivel global în săptămâna din 6 în 13 octombrie a anului trecut, cu succesive actualizări în dată de 16 octombrie în urma presiunilor puternice exercitate de părinţi faţă de autorităţile responsabile şi faţă de compania care a produs vaccinul. În schimb, în România, vaccinurile au ajuns fără întârziere (relativ, au întârziat 2 săptămâni), mai întâi 177.000 de doze conform contractului încheiat în 2012 . Ca apoi, în 28 Octombrie (după scandalul din săptămâna 6-13 Octombrie despre care nu s-a vorbit deloc) să mai între în depozitele distribuitorului SC POLISANO SRL încă 193.208 doze de vaccin hexavalent. (vezi acest Comunicat de Presă al Ministerului Sănătăţi).
În Franţa măsura de retragere precauţională a inclus şi formulele Tetravalentă şi Pentavalentă ale aceluiaşi Infanrix, de aceea controlul calităţii ar trebui extins la toate produsele comercializate de GSK (incluse vaccinurile Priorix – trivalent pojar-oreion-rubeolă).
Într-un raport, aşa cum spune legea, societatea a redat toate reacţiile adverse care s-au verificat după injectarea unei singure doze de vaccin Infanrix Hexa copilului, de la febră la deces, independent de faptul că acest efect ar fi legat de injecţia preventivă sau nu.
Se verifică astfel 1742 de reacţii adverse, în 41 de ţări, printre care cel mai important rezultat în Italia cu 595 de semnalaţii. Un adevărat record al fenomenului de under-reporting în pediatrie.
Datele esenţiale ale acestui raport sunt:
1. Reacţii adverse în mai mult de 40 de ţări – Documentul societăţii GSK e bazat pe 1742 de rapoarte medicale internaţionale trimise “spontan” pe parcursul a doi ani. În total 41 de ţări au participat la studiu. Rapoartele culese provin în general din Franţa, Germania şi Italia.
2. Milioane de doze distribuite – În această perioadă, au fost injectate 24.283.415 doze de vaccin Infanrix Hexa. Între 6 şi 24 de milioan de copii au fost vaccinaţi, numărul e variabil în funcţie de doza recomandată. Complexiv, mai mult de 70 de milioane de doze au fost distribuite de la lansarea medicamentului până în 2000.
3. 825 de cazuri diverse de complicaţii medicale – În circa 30 de pagini, documentul prezintă în tabele, toate reacţiile adverse provenite din rapoarte medicale redate după vaccinare. Aceste reacţii pot interesa toate sistemele şi organele corpului copilului: sistemul respirator, sistemul cardiovascular, sistemul nervos, sistemul imunitar etc..
4. Sute de cazuri grave – Documentul raportează 559 de cazuri grave, dar doar 56 sunt redate în documentul oficial. Autismul, Sids, probleme de anemie şi probleme pulmonare se găsesc în tabele.
5. Autismul – Faţă de cei cărora le place să creadă contrariul, evenimentele legate de autism apar de mai multe ori redate în tabele, dar nu e clar cum judecă GSK aceste evenimente (la pagină 27 de exemplu vine raportat în grupul “Mental Impairment Disorders” şi vine clasificat ca şi “Serious”). Apare apoi la paginile 626, 632, 756, 995, 1147, 1201, 1206
6. Decesul a 14 copii – În timpul vaccinării au fost raportate decesele a 14 copii. Lucrul îngrijorător în raportul deceselor îl reprezintă legătură temporală între vaccinare şi deces(de exemplu în primul caz decesul a avut loc la 11 zile după vaccinare, pag 1220, şi în al doilea tot 11 zile după vaccinare – SIDS – dar în niciun caz nu e disponibilă autopsia), în timp ce GSK declară contrariul susţinând propria metodă de evaluare, considerând aceste lucruri serioase doar în cazul în care corespund unor criterii medicale stabilite de ea însăşi.
7. Rezultate pozitive – În concluzie documentul GSK consideră că toleranţă profilului de risc-beneficiu a lui Infanrix Hexa continuă să fie favorabilă. Şi cu toate acestea compania susţine autorităţile în monitorizarea complicaţiilor grave şi deceselor.
sursa: http://www.examiner.com/
2 Comments
Puteti sa specificati exact in ce tari a fost interzis acest vaccin? Unde se poate verifica acest lucru? Va multumesc!
http://gsk.ro/Media/Comunicate-de-presa/2014/738/Pozitia-GSK-referitoare-la-vaccinul-Infanrix-hexa.aspx