Trei cercetatori britanici au castigat gratie cercetarilor lor despre mecanismele memoriei un premiu de 1 milion de euro, denumit Brain Prize, atribuit in fiecare an pentru ”contributii deosebite aduse stiintelor neuronale din Europa”, informeaza bbc.com.
Tim Bliss, Graham Collingridge si Richard Morris au dezvalut felul in care conexiunile dintre celulele cerebrale pot sa stocheze amintirile.
Cunostintele actuale despre memorie au la baza studiile acestor cercetatori, care au descifrat mecanismele si moleculele implicate in aceste procese.
Pentru prima oara se acorda premiul Brain Prize unei echipe de cercetatori alcatuita exclusiv din savanti britanici
Este pentru prima data cand premiul – intitulat Brain Prize – a revenit unei echipe de cercetatori alcatuita exclusiv din savanti britanici.
Brain Prize este atribuit de o fundatie de caritate din Danemarca. Laureatii editiei 2016 au fost anuntati, marti, la Londra.
Cei trei savanti britanici nu au lucrat niciodata impreuna in acelasi laborator, dar au colaborat de multe ori de-a lungul anilor.
Brain Prize este decernat de Grete Lundbeck European Brain Research Foundation din Copenhaga. Decizia este luata de un comitet de opt cercetatori in stiinte neuronale.
Brain Prize, considerat cel mai valoros premiu din domeniul cercetarilor asupra creierului, este insotit de un cec de 1 milion de euro, care depaseste valoarea premiului de 1 milion de dolari atribuit de Fundatia Kavli la fiecare doi ani.
Premiul va fi atribuit la Copenhaga, pe 1 iulie, de printul mostenitor Frederik al Danemarcei.