În acest an, Ziua Internţională a Somnului este marcată în 18 martie, deşi în urmă cu 10 ani, 21 martie – ziua echinocţiului de primăvară, adică data la care ziua este egală cu noaptea, a fost desemnată ca Zi de Luptă Impotriva Insomniei.
In ultimii ani , insomnia a ajuns să afecteze din ce în ce mai multe persoane, din diferite cauze, principala fiind stresul. Pe lângă starea de disconfort pe care persoanele care suferă de insomnie o au a doua zi, nopţile nedormite pot duce în timp la tulburări nervoase grave. Pot fi grav afectate reflexele, viteza de reacţie la diferiţi stimuli, dar şi starea psihologică, putând aparea stări de anxietate sau iritabilitate şi dificultăţi de concentrare. Statisticile arată că 45% dintre accidentele rutiere şi mai mult de jumătate din cele de muncă au o anumită legatură cu somnul insuficient.
În Statele Unite ale Americii , cel puţin 10 milioane de oameni, în fiecare noapte, iau somnifere pentru a putea dormi, iar în România cel putin 1 milion de persoane sunt afectate de insomnie.
Cu toate acestea, somnologia nu este recunoscută ca specialitate, dar există ca activitate în România. Problemele în crearea unor laboratoare de somnologie există şi nu sunt deloc de neglijat. „ Aparatura este extrem de scumpă, de la 10 mii la 30 de mii de euro, aparate care se achiziţionează pe baza unor proiecte, deci nu din fondurile instituţiilor. Lipsa bazei tehnice, deficitul educaţional la nivel de populaţie, dar şi a medicilor, dificultatea achiziţionării aparaturii, ca şi lipsa recunoaşterii supraspecializării prin competenţă, sunt problemele majore ale somnologiei în România”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Societatea Româna de Pneumologie organizează marţi, 15 martie, o conferinţă prilejuită de Ziua Internţională a Somnului, sub sloganul „ Dormi bine, creşti sănătos! pentru a scoate în evidenţă importanţa somnului pentru menţinerea sănătăţii, la orice vârstă. Conferinţa va avea loc la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti , începând cu ora 12.00. „Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viaţă dormind, calitatea somnului este cea care dictează şi menţine o viaţă sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn şi noi încercăm în această zi să atragem atenţia opiniei publice asupra consecinţelor neidentificării la timp a acestor suferinţe, iar factorilor responsabili din sănătate să le reamintim că această specializare nu este încă recunsocută la noi, deşi apreciem că cel puţin 1 milion de români prezintă astfel de afecţiuni„ a mai precizat preşedintele Societăţii Române de Pneumoftiziologie, Florin Mihălţan.
In România există laboratoare de somnologie, atât în centrele universitare consacrate, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Constanţa, cât şi în alte oraşe importante din ţară. Totuşi, numărul total al acestora este insuficient, având în vedere numărul estimat al persoanelor afectate de SAS. In Germania, de exemplu, există peste 300 de laboratoare dedicate somnologiei.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala