Deși în secolul al 20-lea a fost menținută ideea că persoanele care mănâncă mai mult de două pe săptămână ar putea crește nivelul colesterolului, în ultimii ani, experții au început să infirme acest mit. Acum, un nou studiu a descoperit că adoleslenţii care mănâncă mai multe ouă nu au colesterolul seric mai mare, diferent de cât de multă activitate fizică fac.
Un nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Granada a analizat legătura dintre consumul de oua la adolescenţi şi principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi profilul lipidic, excesul de grăsime corporală, rezistenţa la insulină şi a tensiunii arteriale.
Alberto Soriano Maldonado, autorul principal al studiului, explică: “Profesioniştii din sănătate în mod tradiţional au insistat că consumul de oua creşte nivelul colesterolului, astfel încât în ultimele decenii, a existat o tendinţă de a limita consumul de ouă, susţinut de către diverse organizaţii de sănătate publică.”
Cu toate acestea, cele mai recente cercetări sugerează că creștere colesterolului este mai afectată de aportul de grăsimi saturate și grăsimi trans – prezente în carnea roşie, produsele de patiserie industriale, etc – decât de cantitatea de colesterol din dietă.
“Concluziile, publicate în reista NUTRICION Hospitalaria , confirmă studii recente la adulți sănătoși care sugerează că un aport de până la şapte ouă pe săptămână nu este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare “, spune Soriano.
“Oul este un aliment ieftin, care este bogat în proteine de foarte mare calitate, minerale, folati si vitamina B. Astfel, se poate furniza o cantitate mare de substanţe nutritive necesare pentru dezvoltarea optimă la adolescenti,” potrivit cercetătorului.