Un bisturiu “inteligent”, denumit iKnife, care distinge imediat ţesutul canceros a fost creat de oamenii de ştiinţă.
“Bagheta magică” ar putea revolutiona chirurgia cancerului.
Pacientii ar putea să se supună la mai puține operații, vor avea răni mai mici, şi au o şansă mai mare de supravieţuire.
Utilizarea iKnife ar putea permite, de asemenea chirurgilor de a aborda operații considerate în prezent prea riscante.
Inventatorul dispozitivului, Dr. Zoltan Takats, de la Imperial College din Londra, a declarat:
“De mult timp, ne+am dorit să avem o identificare în timp real de ţesut, un fel de baghetă magică, prin care am putea atinge țesutul și s-ar spune imediat ce fel de ţesut a fost. IKnife oferă un rezultat aproape instantaneu, care să permită chirurgilor să efectueze procedurile cu un nivel de precizie care nu a fost posibil înainte. El are potenţialul de a reduce ratele de recurenţă a tumorii şi permite mai multor pacienţi să supraviețiască. “
Mai mult de 300.000 de cazuri de cancer sunt diagnosticate în Marea Britanie în fiecare an – ceea ce duce la aproape două milioane de operații.
Dar chiar și cei mai buni chirurgi nu pot fi siguri dacă pot scoate întreaga tumoră. Acest lucru poate readuce boala sau înseamnă că pacientul are nevoie de o a doua operație.
În prezent, în cazurile de cancer chirurgii pot folosi, înainte de operaţie, diferite tehnici de imagistică medicală, iar imaginile obţinute îi ajută să se orienteze în timpul intervenţiei.
În timpul funcționării, ei pot trimite o mostră de țesut la laborator pentru a confirma dacă este cancerigen sau sănătos. Dar acest lucru este costisitor, consumator de timp și, foarte important, rezultatele nu sunt întotdeauna corecte.
Soluția dr. Takats, iKnife, poate realiza identificarea tipului de ţesut la simpla atingere a acestuia, chiar în timpul intervenţiei, pe măsură ce chirurgul operează.
iKnife combină două dispozitive: un bisturiu electric (deja utilizat în mare măsură în sălile de operaţii) şi un spectrometru de masă. Acest lucru produce fum, care de obicei este aspirat prin aspirare.
Dr. Takats a avut ideea ingenioasă de a folosi acest fum, deoarece el conţine informaţii depre tipul de ţesut care s-a carbonizat la atingerea cu bistuiriul electric. Deci, el a folosit un tub pentru a colecta fumul și îl trece la un spectrometru de masă. Acesta analizează fumul și cu ajutorul unui spectrometru compară compoziţia sa cu cea a unor tumori canceroase deja existente, şi astfel se poate spune dacă ţesutul a fost canceros sau nu.
Rezultatele apar pe un ecran amplasat în sala de operaţii. Unele analize durează mai puțin de o secundă. Într-un studiu care a implicat operații pe 91 de pacienţi cu cancer, sa dovedit a fi exacte 100%.
Aparatul este deja utilizat în trei spitale Londra, ca parte a unui studiu mai mare. Dacă este la fel de succes cum se spera, ar putea fi utilizate pe scară largă în doi sau trei ani.
sursa: http://www.dailymail.co.uk/