Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat, luni, cu prilejul lansării versiunii centralizate a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), că acesta constituie baza pentru introducerea cardului european şi a reţetelor electronice, informeaza AGERPRES
El a precizat că prin introducerea acestui model informatizat nu vor mai fi admise interpretări sau ”eschive” de la respectarea normelor, iar serviciile medicale vor fi decontate corect în baza contractelor încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate cu furnizorii.
Duţă a menţionat că, la începutul anului 2010, SIUI era implementat doar într-o proporţie de 15-20% şi în prezent s-a realizat implementarea şi retehnologizarea la nivel naţional a întregului sistem pentru întreaga paletă de module informatice.
Noul sistem reprezintă cel mai mare sistem informatizat funcţional din România. Registrul Unic al Asiguraţilor conţine întreaga populaţie a României, acesta fiind unul dintre motivele datorită căruia versiunea SIUI deţine în acest moment o complexă bază de date cu informaţii despre persoanele care beneficiază de sistemul de asigurări de sănătate din România.
Sistemul verifică şi validează serviciile medicale, luând în considerare întregul complex de date despre asigurat, despre medic, despre furnizorul medico-farmaceutic care a semnat un contract cu CNAS, despre listele de medicamente şi despre serviciile active la momentul curent.
În plus, sistemul decontează un serviciu medical numai dacă în privinţa acestuia sunt respectate în totalitate prevederile normative în vigoare.
El a accentuat că versiunea centralizată a SIUI face posibilă comunicarea electronică on line, în mod securizat cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale.
Prin intermediul acestui sistem pot fi evidenţiate diferite categorii de informaţii atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, referitoare la diferitele tipuri de asiguraţi, pensionari, persoane coasigurate, persoane cu diferite grade de invaliditate, elevi, studenţi, nou-născuţi.
“În anul 2009, odată cu implementarea la nivel naţional a SIUI, a fost declanşat procesul de reducere a cheltuielilor privind decontarea medicamentelor gratuite şi compensate. Astfel prin decizii manageriale eficiente şi dimensionate corect financiar de către CNAS a fost obţinută o reducere a cheltuielilor cu 30 milioane euro”, a mai declarat preşedintele CNAS, citat de AGERPRES
Sursa: AGERPRES