În România, în fiecare an, se îmbolnăvesc de cancer 500 de copii dar rata lor de supraviețuire este situată doar între 30 și60%, din cauza diagnosticării târzii și a lipsei de resurse.
Asociația P.A.V.E.L., organizaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, susţine că în țara noastră mulţi copii bolnavi de cancer își procură singuri o parte din tratament și au nevoie de investigații contra cost, în condițiile în care 80% dintre ei provin din familii sărace cu venituri sub 600 de lei pe lună. În anumite cazuri, costurile lunare pentru investigații și tratament depășesc 2.000 de lei, bani care nu sunt decontați, astfel că unii copii bolnavi sunt obligaţi să facă tratamentu lprea târziu. În plus, dacă în țările dezvoltate rata de supraviețuire este de 80%, în România, procentul se situează între 30% ș i60%.
Astfel, în 28 aprilie 2012, la București, va avea loc, la iniţiativa Asociaţiei P.A.V.E.L, a doua ediție a Conferinței Naționale ”Actualități în Oncologia Pediatrică”. Partenerul ştiinţific al evenimentului este Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică. Continuând demersul comun început în urmă cu un an, manifestarea aduce în centrul atenţiei, atât a autorităţilor, specialiştilor din domeniul oncologiei, reprezentanţilor organizaţiilor de pacienţi, cât şi a liderilor şi formatorilor de opinie, situaţia copiilor bolnavi de cancer şi a familiilor acestora.
În cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale ”Actualități în Oncologia Pediatrică”, se doreşte realizarea unei analize a modului în care strategiile definite la conferinţa precedentă, care a avut loc în aprilie 2011, şi-au atins scopul, dar, totodată, identificarea modului în care cei prezenţi se pot implica activ şi responsabil pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor cu cancer. De asemenea, alt obiectiv al evenimentului este sporirea acţiunilor de responsabilitate socială a companiilor prin lansarea unui demers naţional de sprijin a copiilor bolnavi de cancer, prin proiecte de CSR.
Asociaţiile de pacienţi prezente la eveniment îşi vor face cunoscute proiectele pe care le derulează, planurile viitoare de intervenţie şi măsurile pe care doresc să le adopte în favoarea beneficiarilor lor, copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora. Simultan cu lucrările conferinţei se vor derula ateliere de lucru şi schimb de experienţă destinate psihologilor, asistenţilor sociali, pedagogilor, cât şi altor specialişti implicaţi în serviciile sociale destinate copiilor bolnavi de cancer.
Asociația P.A.V.E.L. se implică activ în lupta împotriva cancerului și vine în ajutorul familiilor de copii bolnavi prin numeroase proiecte, programe și campanii. În prezent, Asociația P.A.V.E.L. pune la dispoziție numărul de telefon 0900.900.082 (apelabil numai din rețeaua Romtelecom) pentru a dona5 euro pentru copiii bolnav de cancer. Deși este o sumă mică, 5 euro de la fiecare dintre noi poate salva viețile unor copii, acordând acestora șansa la un tratament adecvat și la bune îngrijiri medicale.
Asociația P.A.V.E.L. este singura organizație de părinți cu copii bolnavi de cancer din România. Scopul Asociaţiei P.A.V.E.L. este îmbunătățirea vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, leucemie și anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informațional, psihologic și material copiilor, tinerilor bolnavi și familiilor acestora.
Sursa: Televiziunea Medicala