Peste 950 de medici sunt prezenţi la Timişoara, la cea de-a XXXIII a ediţie a Congresului de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă. Timp de patru zile vor fi prezentate o serie de lucrări ştiinţifice ce vor acoperi aproape toată patologia digestivă, precum şi cursuri susținute de personalități europene de prim rang.
“După şapte ani congresul a revenit la Timişoara şi estimăm în jur de 950 de participanţi din toate centrele universitare şi non-universitare. Vom avea un curs postgraduate de hepatologie şi gastroenterologie la care o să avem lectori de renume internaţional”, a declarat preşedintele Comitetului Ştiinţific, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara, Ioan Sporea
Totodată, vor avea loc numeroase sesiuni ştiinţifice în care vor fi prezentate cercetările recente din diverse centre universitare.
Congresul are loc la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, în perioada 12-15 iunie.
“Ca de fiecare dată la Timişoara, aşteptările participanților vor fi mari. Vom încerca să le facem faţă, printr-un program ştiinţific bogat şi variat, fără a uita însă şi partea socială. Dorinţa noastră este să stimulăm cercetarea ştiinţifică, prin implicarea participanţilor cu lucrări originale în mesele rotunde, pentru a obţine cât mai multe informaţii despre specificul diverselor boli digestive în arealul nostru geografic. Formatul ştiinţific ales – o zi de cursuri de hepatologie şi, respectiv, gastroenterologie şi endoscopie, susţinute de personalităţi europene de prim rang – urmat de 2 zile de mese rotunde ce vor acoperi aproape toată patologia digestivă, sperăm să atragă întreaga suflare gastroenterologică şi hepatologică din România. Centrul de Conferinţe din Timişoara este un loc propice de întâlnire a medicilor, asistentelor, dar şi a firmelor de medicamente şi aparatură.”
Congresul – o manifestare de mare interes, se adresează, în special, medicilor tineri şi rezidenţilor, care vor avea ocazia să participe la cursurile unor renumiţi practicieni. Sunt discutate temele cele mai actuale în domeniu precum noutăţi în hepata C şi hepata B, probleme legate de transplantul hepatic, boala grasă a ficatului în urma alcoolică, boli inflamatorii intestinale, screening-ul cancerului de colon şi evaluarea invazivă şi non-invazivă a bolilor cronice de ficat.
“Predominaţi la congres sunt tineri care trebuie să se formeze, două treimi sunt tineri, depinde cum definim tineri, oameni sub 40 de ani probabil vor fi două treimi, iar un număt mare de tineri din centre universitare vor participa aproape în totalitate la acestă manifestare”, a mai spus preşedintele Comitetului Ştiinţific, Ioan Sporea.
În cadrul ediţiei din acest an membrii Societăţilor Române de Gastroenterologie şi Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, prezenţi la Adunarea Generală, vor alege prin vot preşedinţii societăţilor şi comitetele de conducere.
Sursa: Televiziunea Medicala