Cea mai buna soluţie pentru a va menţine greutatea ideală este să consumăm alimente bogate în proteine. Acestea inhibă senzaţia de foame, sau pofta de a consuma alimente bogate in calorii.
Gustările bogate în proteine ajută la menţinerea greutăţii corporale
În anul 2012, s-a realizat un studiu publi la Universitatea din Missouri, SUA, din care a rezultat faptul că emeile fără probleme de sănătate, care consumă gustări bogate în proteine (circa 24 de grame), reuşesc să îşi menţină greutatea corporală pe termen lung, întrucât nu se confruntă cu senzaţia de foame persistenta de-a lungul zilei.
Deasemnea, din studiu, s-a mai observat că femeile care obişnuiesc să consume gustări sărace în proteine se luptă de regulă cu kilogramele în plus, întrucât sunt mai predispuse exceselor alimentare pe fondul unui apetit crescut şi dificil de controlat.
Specialiştii nutriţionişti ne amintesc că alimentele bogate în proteine, chiar dacă ajută la inhibarea senzaţiei de foame, ele conţin şi multe calorii. De aceea, este necesară limitarea porţiilor.
Alegerea alimentelor cu cel mai mare conţinut de proteine şi combinarea lor echilibrată este un alt secret în acest caz. Un ou mare fiert conţine aproximativ 6 grame de proteine, două linguri de unt de arahide furnizează 8 grame de proteine, iar 113 grame de brânză degresată oferă 14 grame de proteine. Iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine decât iaurtul obişnuit.
O gustare sănătoasă şi echilibrată din punct de vedere nutriţional nu trebuie să depăşească aportul de 24 de grame de proteine.
Gustări cu aport mare de proteine care te satură repede:
1. Un ou fiert tare
Oul fiert este o variantă excelentă de gustare pentru preluarea unei cantităţi mulţumitoare de proteine. Oul poate fi consumat simplu sau feliat şi aşezat pe o felie sau două de pâine integrală.
2. Pastramă de vită
Pastramă de vită preparată prin metode tradiţionale, fără sodiu în exces şi conserventi, poate lua locul oricărei gustări menite să ofere organismului proteinele de care are nevoie pentru a funcţiona în mod optim. Circa 3 grame de pastramă de vită conţin 24 de grame de proteine.
3. Şuncă de curcan şi caşcaval degresat
Consumaţi între mese două felii de şuncă de curcan rulate pe două felii de caşcaval degresat, pentru a beneficia de un aport ideal de 24 de grame de proteine, suficiente pentru combaterea eficientă a senzaţiei de foame şi a tentaţiei de a mânca ceva dulce până la următoarea masa principală.
4. Struguri şi brânză de vaci
O altă gustare excelentă pentru conţinutul generos de proteine este constituită din brânză de vaci, scorţişoară şi struguri. Combinaţia este uşoară şi delicioasă, furnizând aproximativ 26 de grame de proteine, pentru o senzaţie de saţietate prelungită.
4. Seminţe de soia şi smochine
Aproximativ 60 de grame de seminţe de soia şi patru smochine mici însumează un aport preţios de 22 de grame de proteine, constituind o gustare excelentă pentru o zi solicitantă.
3. Ton
Tonul este o sursă foarte bună de proteine, având aproximativ 25 de grame per conservă. În plus, o conservă de ton în apă conţine aproximativ 111 calorii şi nu are grasimi.
6. Salată de linte
Salată de linte se remarcă printr-un cocktail de grăsimi de bună calitate provenite din feliile de avocado, nucile şi seminţele nesărate şi legumele pe care le conţine. Lintea este o sursă excelentă de proteine şi fibre, aşadar contribuie semnificativ la menţinerea senzaţiei de saţietate, pentru un control sporit al consumului de hrana în fiecare zi.
7. Seminţe de dovleac
Seminţele de dovleac coapte şi nesărate sunt o altă variantă de gustare sănătoasă şi săţioasa, de vreme ce o jumătate de cană furnizează aproximativ 14 grame de proteine.
8. Iaurt grecesc cu migdale
O gustare apetisantă şi cu un aport satisfăcător de proteine este constituită dintr-un pahar de iaurt grecesc degresat şi 43 de grame de migdale, care însumează o porţie de aproximativ 21 de grame de proteine.
9. Unt de migdale şi ţelină
Câteva felii de ţelina pot fi glazurate cu unt de migdale (alte variante sunt untul de arahide sau de alune caju) şi transformate astfel într-o gustare extrem de săţioasa, care funizeaza proteine cu generozitate. Ţelină poate fi înlocuită cu felii de mere proaspete, iar untul de arahide poate fi presărat cu stafide, pentru un plus de gust.
10. Fursecuri cu fulgi de ovăz şi stafide
Amestecaţi într-un vas de iena 25 grame de fulgi de ovăz, o linguriţă de zahăr brun, o lingură de făină, un albuş de ou, 1/4 linguriţă de extract de vanilie, 1/4 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă de scorţişoară şi 1 lingura de stafide. Amestecaţi bine ingredientele până obţineţi un aluat moale şi introduceţi totul la cuptorul cu microunde timp de 45 de secunde. Veţi obţine un fursec delicios şi bogat în proteine, care poate fi oricând gustarea sănătoasă ce vă poate ajuta să vă menţineţi în formă.
7. Ovăz
Fulgii de ovăz instant sunt o alegere bună datorită echilibrului dintre proteine şi carbohidrati “buni”, oferind energia necesară mai ales în timpul unei sesiuni de exerciţii fizice.
Foarte important de ştiut este că, deşi se preferă gustările bogate în proteine, trebuie avut grijă ca în alimentaţia ta să fie prezenţi şi carbohidraţii, mai ales daca ai şi activitate fizică intensă, ei fiind principala sursă de energie a organismului.