Anemia la copii este foarte răspândită. Aceste afecțiuni sunt clasificate în funcţie de modul lor de producere. Pot fi produse prin deficite nutriţionale, acestea sunt aşa-zisele anemii carenţiale, adică prin lipsă de o anumită substanţă din organism. Pot fi prin distrucţie, atunci cînd se distrug celulele roşii, eritrocitele sau hematiile.
Anemiile la copii acute, extrem de grave în unele situaţii, se pot manifesta prin sângerare.
Cea mai frecventă anemie la copilul mic este cea feriprivă. Este o anemie caracterizată prin deficit de fier. Această anemie se tratează, în general, la medicul de familie, fiind destul de comună. Aceasta se previne prin administrarea de substanţe care ţin de deficienţe vitaminice. Din această categorie este cunoscută lipsa vitaminei B12 sau a tiaminei.
Cauzele anemiei feriprive la copii pot fi rezultatul unor infecţii repetate ale sugarului şi a copilului mic. Este o anemie infecţioasă amestecată cu o deficienţă în alimentaţie. Sunt anemii produse pe perioade lungi de timp în alimentaţia copilului mic când elementele de bază lipsesc. Aceste sunt carnea şi proteinele din carnea roşie.
Simptomele anemiei la copii sunt legate de gradul de severitate a anemiei. Pleacă de la aspectul palid al copilului, tulburări la alăptare ale sugarului, deficienţe de creştere şi în formarea motorie în cazul anemiilor severe. Un copil care nu poate să depună un efort din cauza lipsei de oxigen suferă de o anemie severă. Manifestările anemiei pot fi în aşa fel încât nu se leagă direct de statusul anemic şi pot duce la incapacitatea de luptă a organismului împotriva altor complicaţii.
Tratamentul în cazul anemiei feriprive la copii este administrarea preparatelor din fier sub formă de picături, sirop sau drajeuri. Iar cele uşoare se pot corecta prin alimentaţie. O administrare corectă în mesele zilnice de carne roşie, ficat, spanac şi sfecla roşie diminuează deficitul de fier al organismului.
Laptele de vacă şi, în general, laptele de copitată administrat la copil la vârstă foarte mică, sugar sau copil între 1-3 ani, nu este recomandat. După ce a încetat alimentaţia la sân, în absenţa unor formule clare, administrarea laptelui este frecventă. Acesta însă, în timp, poate duce la anemie la copii.
1 Comment
Pingback: Mit sau adevar: lapte praf pentru sugari sau lapte de vaca?