Angajatii de la Institutul Cantacuzino protesteaza in curtea unitatii, deoarece au primit doar 39 la suta din lichidarea pentru luna decembrie, conform Mediafax.
Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu a demisionat, motivand ca autoritatile nu fac niciun efort sa rezolve situatia.
“Am primit doar 39 la suta din lichidarea pe decembrie, si de luna ianuarie nici nu poate fi vorba. In pofida memorandumului interministerial, soarta institutului ramane aceeasi. Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, dar nici aceasta schimbare nu ne-a rezolvat problema,” a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Balteanu.
Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a demisionat la inceputul saptamanii
“Situatia de la Cantacuzino nu depinde numai de Ministerul Educatiei, ci de intreg Guvernul. Daca avem conturile blocate, ce putem face? Nu am avut sustinere ca sa repunem in functiune institutul. Trebuie mai intai sa-l tinem pe linia de plutire si apoi sa vorbim de dezvoltarea lui”, a declarat Adrian Onu.
Angajatii sunt decisi sa protesteze pana cand situatia va fi rezolvata, pana acum fiind vorba doar de promisiuni neonorate.
“Vom continua protestele. Nu mai avem nicio speranta”, a spus una dintre angajate.
In 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.
Institutul Cantacuzino a fost trecut, in octombrie 2014, in coordonarea Ministerului Educatiei, pana atunci fiind la Ministerul Sanatatii.
Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.
In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.