Varsta, fumatul, efortul, diabetul sunt doar cativa din factorii de risc ai anginei pectorale. Este caracterizata prin crize de durere aparute la efort sau al emotii, dureaza cateva minute si dispar la incetarea cauzelor sau la administrarea nitroglicerinei sub limba.
Cuprins:
Angina pectorala – simptome
Angina pectorala este un simptom subiectiv, ce simte bolnavul, este in general durerea. Oamenii au inceput sa inteleaga ce inseamna angina, ce caracteristici are si realmente te bucuri cand oamenii vin sa se cerceteze pentru durere. Sunt trasaturi foarte exacte ale anginei, durere care merge spre gat, care apare in conditii de efort, rar la repaus. Dureaza cam 4-10 minute, este o durere intensa ca o apasare, un junghi. Se poate insoti si de alte simptome. Nu orice durere inseamna angina.
Angina pectorala – riscuri
Varsta este unul din elementele esentiale ale riscului. Un barbat care este mare fumator, dar si doamnele in varsta fac angina. Sunt bolnave care ajung sa faca si infarct de miocard si prognosticul la femeile in varsta este mult mai prost, pentru ca sunt fumatoare, sunt diabetice. Combinatia este ucigatoare. Din nefericire, varsta a coborat destul de mult. Si tinerii sunt afectati, ereditatea, daca parintii au avut boala coronariana, trebuie sa se verifice colesterolul, glicemia, sa aiba o viata echilibrata si sa nu fumeze. Sunt tineri care atunci cand consuma droguri vor face angina, vor face si infarct de miocard.
Nu orice durere in piept inseamna angina, dupa cum durerea si boala coronariana se manifesta la bolnavii diabetici chiar fara durere. Sau doar lipsa de aer. Inima este de fapt plasata pe mijloc si durerea coronariana este in spatele sternului decat in stanga.
Angina pectorala – cauze
Desi in cazul anginei pectorale este si un factor genetic, nu este obligatoriu sa faci angina. Pentru aceasta trebuie controlate valorile tensionale, colesterolul si sa se renunte la fumat.
In momentul in care arterele sunt modificate structural, din pacate nu exista posibilitatea de regresie. Tratamentul este diferit la cei care au inceput sa faca angina, actiunea trebuie sa fie drastica, pentru ca poate evolua spre infarct de miocard. Sunt bolnavi care stiu ca au boala coronariana si fac aceasta angina. Au o medicatie bine pusa la punct si va fi atent sa isi puna nitroglicerina sub limba si daca durerea nu cedeaza isi mai pune o tableta si ajunge la spital pentru a fi evaluat in directia unei complicatii severe si a unei evolutii spre infarct de miocard.
Nu totul se mosteneste, avem doi parinti si nu este obligatoriu sa mostenim. Daca am mostenit o predispozitie trebuie sa nu agravam. Exista tratament, stii cum sa controlezi valorile tensionale, sa controlezi colesterolul, stii ca nu trebuie sa fumezi.
Fumatul este o mare problema. Din pacate, la ora actuala se fumeaza foarte mult.
Doamnele in varsta care fac arteriopatie, care fac boala coronariana toate au fost fumatoare. Femeile au protectie prin structura lor hormonala, dar daca fumeaza aceasta protectie dispare. Mai sunt si alti factori hormonali care pot interveni. Tinerii cu droguri este un lucru nou, cel care vine cu tulburari de ritm sau are durere precordiala poate fi un tanar la care acest lucru se intampla dupa administrare de droguri. In ceea ce priveste colesterolul s-au mai asezat putin lucrurile.
Angina pectorala – tratament
Acolo unde riscul nu este foarte mare se doreste pastrarea unui regim alimentar, dupa care se reevalueaza.
In aceasta afectiune este important sa controlezi factorii de risc indiferent de metoda de tratament adoptata.
autor: Liana Gorun
1 Comment
Pingback: Aritmiile cardiace sau tulburările de ritm cardiac (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate