Pentru ca am constatat, de-a lungul timpului, ca sunt multi oameni care nu beau suficienta apa, doresc sa trag un semnal de alarma. Hidratatarea corecta este fundamentala pentru buna functionare a organismului, iar acest aspect nu trebuie ignorat nici macar o clipa.
Organismul nostru contine in proportie de 50-75% apa
Se stie deja ca organismul nostru contine in proportie de 50-75% apa, in functie de varsta. Insa acest procent de apa nu ramane constant, daca noi nu avem grija sa il mentinem. Apa din organism nu se formeaza din nimic si nu sta acolo pur si simplu, ci se consuma. De aceea ea trebuie luata din aport exogen, dintr-o sursa de calitate cat mai buna.
Apa se gaseste in fiecare particica a organismului nostru: muschi, viscere, creier, oase, celule, indeplinind functii esentiale pentru mentinerea echilibrului fiziologic: este mediul pentru toate reactiile biochimice, mediul de transport pentru toate substantele (vitamine, minerale, oxigen etc.), are rol in digestie, absorbtie, detoxifiere si excretie. Apa participa, de asemenea, la reglarea temperaturii corporale, umezirea tesuturilor (ochi, nas, gura), reprezinta partea principala a tuturor lichidelor corpului (suc gastric, saliva, lichid amniotic, urina, sange), la inmuierea scaunelor, prevenind constipatia, si la protectia cartilajelor si a organelor interne.
Zilnic trebuie eliminat minimum 750 ml apa prin urina
Stiati ca pentru a se pastra functia renala, trebuie eliminat zilnic minimum 750 ml apa prin urina? Insa, in conditiile ideale, in care se respecta cantitatea recomandata de apa, eliminarea prin urina este in jur de 1000-1500 ml/zi, prin rerspiratie 500 ml/zi, prin scaun 100 ml/zi, iar prin respiratie 200-300 ml/zi.
Cantitatea orientativa de apa care este considerata sigura este undeva la 2 l/zi. Mai exact se poate calcula, tinand cont de aportul caloric si energia consumata intr-o zi. Astfel se poate lua in considerare orientativ, de exemplu, 1 ml/kcal sau 35 ml/kg. Este bine sa se tina cont de aceste aspecte, iar cantitatea optima de apa se calculeaza in functie de stilul de viata pe care il avem, activitatea fizica pe care o depunem si aportul de alimente. De asemenea, in timpul verii sau in meserii care se desfasoara in incinte incalzite cum sunt brutariile, patiseriile sau diverse fabrici, aportul de apa trebuie sa fie pe masura, deoarece creste cantitatea de apa necesara mentinerii temperaturii corpului. In timpul expunerii la aerul incalzit sau la aerul conditionat trebuie, de asemenea, crecut aportul de apa. Sugarii, copiii mici si femeile care alapteaza au necesitati speciale, privind consumul de apa.
In anumite stari patologice, cu pierderi de lichide, este vitala suplimentarea apei: febra, raceli, diaree, varsaturi.
Este bine sa aveti in vedere ca bauturi precum cafeaua si alcoolul au efect diuretic in organism, putand duce astfel la deshidratare. De accea este recomandat sa beti si mai multa apa atunci cand consumati alcool sau cafea.
Nu asteptati sa vi se faca sete pentru a bea apa
Nu asteptati sa vi se faca sete pentru a bea apa, caci in acel moment corpul este deja deshidratat. Privarea de apa poate duce catre o seceta fiziologica, cu grave efecte asupra functionarii intregului organism, in special asupra functionarii sistemelor nervos central, renal si digestiv. Simptomele deshidratarii sunt: cefalee, oboseala, dificultate de concentrare, scaderea perfomantei fizice si intelectuale, slabiciune generala, delir, hipotensiune, insuficienta renala, putandu-se ajunge intr-un final la deces.
E bine sa se bea apa pe tot parcursul zilei
Recomandarea mea este sa beti apa pe tot parcursul zilei, intre mese, si sa incepeti ziua cu un pahar mare de apa la temperatura camerei (cu sau fara zeama de lamaie, in functie de preferinta si toleranta). Daca in timp ce mancati vi se face sete, nu va fi o problema daca beti putina apa, insa o cantitate mare de apa in timpul mesei va dilua sucurile gastrice si va ingreuna digestia.
Sa cautam o apa cat mai curata, testata pentru metale grele, nitriti si microorganisme patogene. Daca folosim apa imbuteliata, sa ne orientam dupa un pH usor alcalin (peste 7,4), sa evitam apa clorinata iar daca dorim o apa carbogazoasa, sa o alegem pe cea natural carbogazoasa. Daca aveti posibilitatea, va puteti achizitiona un filtru cu carbune activ care va purifica suplimentar apa de la robinet. Exista multa variante pe piata, informati-va foarte bine inainte.
Fiti cu atentie sporita la copiii si la varstnicii din familia dvs., deoarece acestia nu vor acorda atentia cuvenita hidratarii pe tot parcursul zilei. Cei dintai pentru ca inca nu au aceasta notiune, pe care dvs., ca parinti, le-o intipariti acum, iar cei din urma pentru ca le scade senzatia de sete si interesul pentru acest aspect al sanatatii, in general.
Va doresc ca bautul apei sa va fie ca respiratia, fara de care viata nu poate exista!
Din respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/