Artrita este o afectiune care implica inflamatia uneia sau mai multor articulatii. Exista peste 100 de diferite forme de artrita. Cea mai frecventa forma, osteoartrita (boala degenerativa a articulatiilor), este o urmare a unui traumatism, infectia articulatiei, sau varsta.
Alte forme de artrita sunt:
si conexe boli autoimune:
- artrita septica este cauzata de o infectie comuna.
Majoritatea persoanelor care au artrita se plang de dureri articulare. Durerea este constanta si poate fi localizata la articulatia afectata.
Durerea din artrita se datoreaza inflamatiei care apare in jurul articulatiei, deteriorarea articulatiei de la boala, sau uzura de zi cu zi .
Cuprins:
Tipuri de artrita
- Artrita genunchiului
- Artrita psoriazica
- Artrita reumatoida
- Artrita juvenila reumatoida
- Artrita din bolile inflamatorii intestinale
- Artrita reactiva
- Guta
- Osteoartrita
Simptome – artrita
Indiferent de tipul de artrita, simptome comune pentru toate tulburarile in artrita includ diferite niveluri de durere, tumefiere , rigiditate articulara si, uneori, o durere constanta in jurul articulatiei.
Tulburari artritice, cum ar fi lupusul eritematos sistemic si reumatoida poate afecta, de asemenea, alte organe din corp, cu o varietate de simptome.
- Incapacitatea de a utiliza o parte sau de mers pe jos
- Rigiditate dimineata
- Stare generala de rau si o senzatie de oboseala
- Pierderea in greutate
- Lipsa somnului
- Dureri musculare si dureri
- Pierderea flexibilitatii
- Musculatura slabita
- Dificultati de miscare
Aceste simptome pot avea un impact asupra vietii sociale cum ar fi implicarea in comunitate.
Artrita – tratament
Nu exista nici un tratament pentru artrita reumatoida sau osteoartrita.
Optiunile de tratament variaza in functie de tipul de artrita si includ terapie fizica , modificarea stilului de viata (inclusiv exercitii fizice si controlul greutatii), tonic ortopedice , medicamente, interventii chirurgicale.
Medicamente pot ajuta la reducerea inflamatiei care scad durerea. Mai mult decat atat, prin scaderea inflamatiei, prejudiciul comun poate fi incetinit.
Fizioterapia
In general, studiile au aratat ca exercitiile fizice a articulatiei afectate pot avea imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste ameliorarea durerii pe termen lung.
Persoanele cu artrita pot beneficia atat de exercitii fizice, cat si terapie ocupationala . In artrita, articulatiile devin rigide si gama de miscare poate fi limitata. S-a demonstrat ca terapia fizica imbunatateste in mod semnificativ functia, reduce durerea, si intarzie nevoie de interventie chirurgicala in cazurile avansate.
Exercitiile prescrise de catre un terapeut s-a dovedit a fi mai eficace decat medicamentele in tratarea osteoartritei genunchiului. Exercitiile se concentreaza pe imbunatatirea puterii musculare, rezistenta si flexibilitate.
Medicamente
Exista mai multe tipuri de medicamente care sunt utilizate pentru tratamentul artritei. Tratamentul incepe de obicei cu medicamente care au cele mai putine efecte secundare asociate cu medicamente suplimentare.
In functie de tipul de artrita, medicamente care sunt date pot fi diferite. De exemplu, tratamentul de prima linie pentru osteoartrita este acetaminofen (paracetamol), in timp ce pentru artrita inflamatorie este vorba de medicamente non-steroidiene anti-inflamatorii (AINS) cum ar fi ibuprofen . Opiaceele si AINS sunt mai putin bine tolerate.
Artrita reumatoida este autoimuna atat fata de utilizarea medicamente pentru durere cat si medicamente anti-inflamatorii, acest tip de artrita utilizeaza o alta categorie de medicament numite medicamente anti-reumatice (DMARDs). Un exemplu al acestui tip de medicament este Metotrexatul . Aceste tipuri de medicamente actioneaza asupra sistemului imunitar si incetineste progresia de artrita reumatoida.
Alte tratamente
O revizuire Cochrane din 2000 arata ca stimularea electrica transcutanata nervoase (TENS) pentru osteoartrita la genunchi a fost mai eficient in controlul durerii decat efectul placebo.