Medici rezidenţi din România şi străinătate au învăţat în Timişoara cum se fac artroscopiile – o intervenţie care câştigă tot mai mult teren în practică medicală.
Universitatea de Medicină din Timişoara a fost acreditata de Societatea Europeană de Chirurgie a Genunchiului ca centru de pregătire post-universitara în domeniul artroscopiei.
Intervenţiile chirurgicale au avut loc în secţia de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. Ele au fost transmise în direct de către Televiziunea Medicală, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, iar imaginile analizate de zeci de medici rezidenţi romani şi străini, care au participat la cursul de artroscopie hands on – adică, au exersat pe mulaje care simulează perfect caracteristicile unui genunchi uman.
Artroscopia se aplică la nivelul articulaţiilor mari, dar în principal la genunchi şi la umăr
Accidentele sportive, mai ales cele care generează o rotaţie violenta a genunchiului, duc la ruperea ligamentelor. Fotbalul, schiul şi tenisul sunt cele mai riscante sporturi în privinţa leziunilor ligamentare. Artroscopia permite recuperarea postoperatorie mai rapidă. Piciorul poate fi mişcat la 24 de ore după intervenţie.
Monitoarele şi camerele video de înaltă rezoluţie au făcut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor de la nivelul genunchiului.
Comparativ cu operaţia clasică, artroscopia prezintă riscuri foarte reduse de infecţii postoperatorii sau modificări ale ţesuturilor. Riscurile sunt minime şi în cazul anesteziei, care rareori este generală.
ARTROSCOPIE 2013 GALERIE FOTO:
Urmăriţi aici şi:
Artroscopie live 2012, Artroscopie live 2011, Artroscopie live 2010
sursa: Televiziunea Medicală