Asociatia OncoHelp Timişoara şi Asociaţia Împotriva Cancerului va marca în Timişoara “Ziua Mondială fără Tutun” in 31 mai 2011 ora 15.30 în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii. Proiectul se va desfăşra sub forma unei campanii de distribuire de materiale informative la care vor participă în calitate de voluntari: Grupul de Suport al Bolnavelor cu Cancer de Sân Dorinţa al Asociaţiei OncoHelp Timişoara, elevii de la Liceul Grigore Moisil şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş.
Ziua Mondială Fără Tutun este marcată în toatălumea, în fiecare an, pe 31 mai.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a susţinut în fiecare an aceasta iniţiativă mondială, prin acţiuni diverse, prin care atenţiona populaţia despre pericolul declanşării a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu. Ziua Mondială fără Tutun, marcată în fiecare an la data de 31 mai, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.
În acest an, 2011, FABC Romania, va distribui peste 20000 pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declanşării a mai multe forme de cancer. Această zi este marcată la nivelul naţional, în toate orasele unde FABC are membri, şi anume: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Bistriţa, Cluj, Timişoara, Suceava, Bacău, Giurgiu.
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite.
Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât înrijorătoare, în anul 2011, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare etc. Aceleaşi date sumbre arată cât mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la sută copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la opt milioane de persoane anual.
Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial. Oamenii, indiferent de ţară şi de cultură, sunt expuşi la fumul de tutun în fiecare zi, acasă, la locul de muncă, în mijloace de transport public, în baruri, restaurante, etc. S-a estimat că peste 50 la sută dintre copiii din întreaga lume sunt expuşi la fumatul pasiv, mai ales acasă. Consecinţele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecţiuni respiratorii şi non-respiratorii, dependenţa de nicotină şi riscuri asociate consumului de alte substanţe. Consecinţele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulţi oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze şi la maturitate.
comunicat de presa
Sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Cros caritabil in Timisoara in vederea dotarii cu aparatura medicala a Spitalului de zi Oncohelp • VoxMedical | Viata si sanatate