Cercetare de piață vizând respectarea legislației din domeniul comercializării medicamentelor, cu o constatare clară, legată de o practică ”potențial periculoasă” pentru sănătatea consumatorilor – se vinde Algocalmin fără rețetă. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, cea care a realizat această investigație, atrage atenția asupra riscurile pe care le poate prezenta această practică – poate provoca o boală gravă a sângelui și cere farmaciștilor responsabilitate!
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România atrage atenția asupra unei hotărâri a Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conțin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripție medicală, la eliberare cu prescripție medicală care se reține în farmacie: ”precizăm că metamizolul sodic este substanța activă din Algocalmin, Algozone, Algoremin, Centralgin și alte medicamente cu diverse denumiri comerciale”.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a constatat că farmaciștii, din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din rețele de farmacii, au eliberat fără rețetă între 2 și 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin!
„În urma acestei cercetări de piață, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România solicită respectarea hotărârii Consiliului Științific al ANM în ceea ce privește eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescripție medicală. Substanța activă a acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au intezis, iar în altele este posibilă achiziția numai cu prescripție medicală. Solicităm farmaciilor să țină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piață în care consumatorii nu au foarte multe informații și să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente”, sună mesajul președintelui acestei asociații, Costel Stanciu.
Atenție, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România nu este totuna cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată în 1990. ”APC România este singura organizație de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor – BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului”, se prezintă această asociație.