In ultima perioada, tot mai multe persoane au fost atacate de viespi. Specialistii spun ca insectele au devenit mai agresive din cauza secetei si caniculei.
Pentru majoritatea oamenilor, intepaturile de viespe sunt mai mult foarte dureroase decat periculoase. Ele produc o durere ascutita, urmata de umflarea si inrosirea zonei intepate si sensibilitate crescuta a pielii.
„Daca se identifica insecta ca fiind viespe, iar aceasta si-a lasat acul in piele, se incearca extragerea cat mai rapida a acului din zona respectiva. Apoi se dezinfecteaza zona cu apa oxigenata sau spirt, ori daca acestea nu sunt disponibile, pur si simplu cu apa si sapun. Dupa aceea, foarte important este sa se aplice gheata pe locul intepaturii”, recomanda dr. Rosana Turcu, medic la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti.
Ca tratament general, se administreaza un medicament antihistaminic, iar local se aplica un gel cu antihistaminic.
In cazul persoanelor care se stiu cu alergie la venin, dr. Rosana Turcu subliniaza ca acestea sau cei apropiati trebuie sa sune imediat la 112 pentru a fi transportati la spital.
„Daca apar semne de gravitate, cum ar dificultatile la respiratie, umflarea fetei, limbii sau a gurii, pentru ca sunt cazuri in care intepatura este in gura sau in gat (pacientul a muscat dintr-o felie de pepene, de exemplu), atunci se apeleaza de urgenta 112 in vederea transportului la spital”, avertizeaza dr. Rosana Turcu, citata de Adevarul.
Umflarea fetei si a gatului sunt semne de soc anafilactic, caz in care se impune interventia medicala de urgenta. Intepaturile multiple pot genera, de asemenea, o reactie grava, motiv pentru care victima necesita prezentarea la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Cel mai bun sfat este sa fim atenti in locurile preferate de viespi si sa nu le deranjam. Ele se ascund frecvent in arbusti, in trunchiurile copacilor, la acoperisuri, in podurile caselor, dar isi fac cuib si in pamant.
Viespea este o insecta foarte agresiva. Daca este deranjata de om, ea ataca si poate intepa in mai multe reprize, pentru ca, spre deosebire de albina, viespea nu isi pierde acul de la prima intepatura si poate injecta de mai multe ori venin. Viespile detecteaza zaharul si carnea, motiv pentru care roiesc in jurul nostru atunci cand suntem la terasa sau la gratar.
Ele se asaza cu predilectie si pe fructe sau intra fara ezitare in paharele cu suc, vin, bere. In aceste situatii exista riscul major de a fi inghitite si a provoca intepaturi in gura si in gat.
1 Comment
Si pe mine m au musca doua astazi … chair a fost utila informatia, m-am spalat apoi am pus gheata. dar si dupa 2 ore si ceva tot ma doare… incearca sa pui si informatie despre unflatura si cat dureaza.