Un concept inovator în controlul diabetului include automonitorizarea structurată a glicemiei (SMBG – Self-Monitoring of Blood Glucose), vizualizarea datelor, analizarea tiparelor şi iniţierea unor ajustări terapeutice adecvate, reducând semnificativ valorile hemoglobinei glicozilate (HbA1c), îmbunătăţind controlul glicemic şi calitatea vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu diabet.
Automonitorizarea glicemiei este un element bine stabilit în controlul terapiei la pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 1 sau de tip 2 pe tratament cu insulina. Totuşi, au fost cateva păreri controversate legate de întrebarea dacă automonitorizarea glicemiei este la fel de benefică pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 fără tratament cu insulină. Pentru a obţine noi perspective asupra acestui subiect, cercetătorii şi medicii din Statele Unite au efectuat Studiul STeP: un studiu prospectiv, efectuat pe mai multe grupuri de pacienţi aleşi aleatoriu şi în mai multe centre clinice, care a examinat efectele automonitorizării structurate a glicemiei asupra controlului glicemic la 483 pacienti diagnosticaţi cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulină care au demonstrat un control glicemic slab la începutul studiului.
Rezultatele acestui studiu au oferit dovezi noi şi semnificative asupra eficienţei automonitorizarii structurate.
Conceptul inovator este bazat pe înregistrarea glicemiei de 7 ori pe zi (a-jeun, preprandial şi la 2 ore postprandial pentru fiecare masă şi înainte de culcare), nivelurile acesteia fiind colectate şi documentate în 3 zile consecutive înainte de fiecare vizită trimestrială a pacientului la medic.
Pentru a documenta valorile glicemiei, mărimea porţiei de mâncare şi nivelul energiei şi pentru a discuta despre exeprienţa lor în ceea ce priveşte automonitorizarea glicemiei, participanţii au folosit sistemul de analiză vizuală a glicemiei Accu-ChekR 360° View.
Rezultatele acestui studiu au arătat că, dupa 12 luni, valorile hemoglobinei glicozilate erau semnificativ mai scăzute la pacienţii din grupul de automonitorizarea structuratăţ decat la participanţii din grupul activ de control.
Folosirea conceptului de control structurat si eficient al diabetului cu analiza tiparului individual, aşa cum a fost aplicat în studiu folosind sistemul de analiza vizuala a glicemiei Accu-Chek 360° View, poate conduce la rezultate medicale imbunătăţite şi semnificative din punct de vedere clinic la pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulina care au un control slab al diabetului.
Având în vedere că protocolul de automonitorizare structurata pune accentul pe momentul în care pacienţii se testează şi pe modul în care personalul medical specializat foloseste în mod relevant aceste date clinice oferite de instrumentele Accu-Chek, acordarea unei atenţii deosebite creşterii calităţii automonitorizării glicemiei şi modului în care rezultatele testărilor sunt
folosite este importantă.
Integrarea automonitorizării structurate în rutina terapeutică a persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 fara tratament cu insulină poate duce la o interacţiune mai bună între medic şi pacient, sprijinind prin urmare ajustarea bazată pe informaţii a terapiei, rezultând un mai bun control glicemic.
Despre Roche
Având sediul central în Basel, Elvetia, Roche este lider în domeniul cercetării medicale, prin cele doua divizii ale sale: divizia de
farmaceutice şi divizia de diagnostice. Roche este cea mai mare companie de biotehnologie, la nivel mondial, şi produce medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, virologiei, bolilor inflamatorii, bolilor metabolice şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este de asemenea lider mondial în diagnosticul in-vitro, diagnosticarea cancerului şi pionier in
managementul diabetului. Strategia Roche cu privire la medicina personalizată işi propune să ofere medicamente şi tehnici de diagnostic care să aducă îmbunătăţiri reale ale stării de sănătate şi calităţii vieţii pacienţilor şi să îmbunătăţească ratele de supravieţuire. În anul 2010, Roche a avut peste 80.000 de angajaţi în întreaga lume şi a investit peste 9 miliarde de franci elveţieni în cercetarea şi dezvoltarea de noi produse.
La sfarşitul anului 2010, Grupul Roche a raportat vânzări în valoare totala de 47,5 miliarde de franci elvetieni. Compania Genentech din Statele Unite, este detinuta in intregime de Roche si membra a Grupului Roche. Roche detine de asemenea pachetul majoritar de actiuni la compania japoneza Chugai Pharmaceutical. Pentru mai multe informatii, va invitam sa accesati:
http://www.roche.ro/
Sursa: Televiziunea Medicala