Un avort este o intrerupere intentionata sau accidentala a unei sarcini inainte de termen.
Cuprins:
Avort spontan – cauze
Principalele cauze de avort spontan, neprovocat sunt: uter cu malformatii sau tumori, trompe uterine cu malformatii, dezechilibru hormonal, carente importante alimentare, intoxicatii, traumatisme, hidramnios (exces de lichid amniotic), sarcina multipla.
Avort – semne, simptome
Semnele precoce de iminmenta de avort constau in sangerari mici, neinsotite de dureri. Acestea inceteaza de multe ori prin repaus la pat, sedare usoara, tratament hormonal si antispastic.
Cresterea in intensitate a sangerarilor, aparitia durerilor abdominale, dilatarea colului uterin (consult) sunt semnele ca se produce un avort. Este necesara prezentarea imediata la medic, viata mamei putand fi pusa in pericol de hemoragie sau infectiile locale. Medicul va practica un chiuretaj sub anestezie generala, urmat de supraveghere, administrare de antibiotice pentru prevenirea infectiilor. Ulterior se va investiga o posibila cauza a avortului pentru a preveni reaparitia si pentru a duce la capat o sarcina normala.
Avortul provocat cu scop terapeutic
Avortul provocat cu scop terapeutic se efectueaza in orice moment al sarcinii, la cererea parintilor, daca viata mamei este in pericol sau daca s-a depistat o afectiune grava a fatului, ce impiedica supravituirea acestuia.
Avortul practicat in situatii speciale, considerate periculoase pentru mama, este determinat de starea pacientei si de informatiile referitoare la riscul la care se expune mama.
Avortul in Romania
In Romania este cunoscut cazul interzicerii avortului din anul 1966, ca masura de crestere demografica.
Legalizarea avortului s-a facut la sfarsitul anului 1989, ca una din masurile de tip reparatoriu obtinute in urma revolutiei.
Avortul este permis in genere in anumite conditii: salvarea vietii mamei, pusa in pericol de sarcina; protectia sanatatii fizice si/sau mintale a mamei; motive de factura juridica (viol, incest); motiv eugenic (cand fatul prezinta deficiente grave); cauze sociale (saracie accentuata, absenta conditiilor materiale de existenta: venit, locuinta, etc); cauze educationale si care tin de personalitatea femeilor respective, varsta (prea mica: minore; varsta inaintata: dupa 40-45 de ani).