Lăptişorul de matcă este hrana secretată de albine pentru regina lor. Este o substanţă de culoare alb-gălbuie şi are o consistenţă cremoasă.
Lăptişorul de matcă mai poartă denumirea şi de matcă
Singura care se hrăneşte cu lăptişorul de matcă este regina, de aceea ea este de 40 până la 60 de ori mai longevivă decât albinele lucrătoare şi se remarcă printr-o fertilitate ieşită din comun. Lăptişorul de matcă este foarte folosit în terapiile naturiste, fiind benefic pentru multe afecţiuni. Lăptişorul de matca conţine cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce: acizi graşi, zaharuri, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina A, enzime, hormoni şi alte componente cu importante proprietăţi antioxidante, antivirale şi antibacteriene.
Beneficiile lăptişorului de matcă
Lăptişorul de matcă este folosit cu succes în compoziţia diverselor creme şi produse cosmetice naturiste mai ales pentru ten şi păr, datorită proprietăţilor sale emoliente, antibacteriene şi anti-imbatranire.
Lăptişorul de matcă, sub formă de fiolă, se poate folosi în compoziţia cremei de faţă. Se adaugă între 0,2 şi 4 grame de lăptişor de matcă la 100 de grame de cremă, în funcţie de cât de ridată este faţa.
Lăptişorul de matcă se poate folosi sub formă de capsule, conservat în miere sau în stare crudă (este necesară păstrarea lui în frigider).
Lăptişorul de matcă are proprietăţi tonice şi imunostimulatoare extraordinare. El ajută la:
- prevenţia gripei şi a infecţiilor sezoniere,
- anemii,
- tratarea stărilor de oboseală, anxietate sau stres,
- întărirea rezistenţei fizice şi psihice la efort,
- scăderea nivelului de colesterol rău din sânge,
- diminuarea simtomelor menopauzei,
- sporirea fertilităţii prin efectul tonic şi antiinflamator pe care îl are asupra ovarelor,
- prevenţia osteoporozei,
- scăderea tensiunii arteriale,
- stoparea căderii părului,
- prevenirea diverselor tipuri de ciuperci ale pielii,
- uşurarea simptomelor astmului,
- vindecarea unor boli de piele (dermatite, psoriazis etc.),
- tratarea ulcerului şi a altor afecţiuni digestive.
Lăptişorul de matcă are însă şi câteva contraindicaţii: Persoanele care sunt alergice la polenul florilor, sau sunt sensibile la produsele apicole (propolis, miere, polen) sau la înţepăturile de albine nu este indicat să consume lăptişor de matcă.
Totodată, este mai bine să se consulte un medic, în cazul persoanelor care suferă de astm, bronşită sau diferite forme de cancer, pentru a afla dacă lăptişorul de matcă este benefic pentru ele.